EK odgovara Trampu - 80 miliona evra nemačkoj firmi za razvoj vakcine

Evropska komisija ponudila je 80 miliona evra finansijske podrške nemačkoj biofarmaceutskoj kompaniji "Kjurvak" za ubrzanje razvoja i proizvodnje vakcine protiv koronavirusa, nakon što je otkriveno da je administracija Donalda Trampa ovoj nemačkoj kompaniji ponudila ogromne sume novca u zamenu za ekskluzivni pristup vakcini.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i poverenica Evropske komisije za inovacije i istraživanje Marija Gabriel u ponedeljak su video vezom razgovorale sa upravom kompanije "Kjurvak".

U razgovoru je učestvovao i potpredsednik Evropske investicione banke Ambroaz Fajol.

Podrška nemačkoj kompaniji bila bi u obliku jamstva Evropske unije za zajam Evropske investicione banke, koji se trenutno razmatra u istom iznosu, prenela je Hina.

"U ovoj javnoj zdravstevnoj krizi od najveće je važnosti da podržimo naše vodeće istraživače i tehnološke kompanije. Odlučni smo da obezbedimo Kjurvaku finansiranje koje mu je potrebno kako bi ubrzao razvoj i proizvodnju vakcine. Ponosna sam da imamo vodeće kompanije u Evropskoj uniji", rekla je Fon der Lajen.

"Kjurvak" je osnovan 2000. godine i razvio je novu tehnologiju kojom je prevaziđena jedna od najvećih prepreka za korišćenje vakcine - potrebu da se održi stabilnom bez hlađenja.

Preliminarna istraživanja pokazuju da ta tehnologija obećava brz odgovor na Kovid-19.

Svoj program razvoja vakcine za novi koronavirus, nemačka kompanija je već počela i procenjuje se da će kliničko testiranje početi do juna 2020. godine, saopštila je Evropska komisija.

Reč je o kompaniji iz koje, prema pisanju pojedinih nemačkih medija, američki predsednik Donald Trump pokušava da nemačke stručnjake koji rade na vakcini protiv koronavirusa visokim svotama novca dovede u SAD ili obezbedi ekskluzivna prava na vakcinu.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво