SZO proglasio pandemiju Kovida-19

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da Kovid-19 može da se definiše kao pandemija.

Prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus saopštio je da je duboko zabrinut alarmantnom brzinom širenja, ali i strahovitom neaktivnošću širom sveta. "Zato smo odlučili da proglasimo pandemiju Kovida-19", poručio je Gebrejesus.

Apelovao je da se reč pandemija, kojom je okarakterisao Kovid-19, ne koristi olako.

"To je reč koja, ako se nepravilno koristi, može da izazove strah ili neopravdano prihvatanje situacije kao da je borba gotova i da tako dovede do nepotrebne patnje i smrti", rekao je Tedros Adanom Gebrejesus.

Dodao je da opisivanje aktuelne situacije kao pandemije ne menja procenu SZO o pretnji koju koronavirus predstavlja:

"To ne menja ono što SZO radi i ne menja ono što zemlje treba da rade".

Prvi slučajevi koronavirusa zabeleženi su u Kini, da bi se zatim proširili na ostatak sveta. Žarišta koronavirusa su u Italiji, Južnoj Koreji i Iranu, gde je najveći broj umrlih.

 

"Od 118.000 zaraženih širom sveta, u 114 zemalja, više od 90 odsto slučajeva je u četiri zemlje a u dve od njih je broj slučajeva u padu – u Kini i Južnoj Koreji", naveo je prvi čovek SZO.

Jutros do osam časova u Srbiji je zabeleženo 12 slučajeva zaraženih koronavirusom.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je u emisiji "Oko" RTS-a da se u Srbiji ništa ne menja sa proglašenjem pandemije jer su i pre toga preduzete ozbiljne mere.

Poručuje da nema mesta za nekontrolisani strah, jer on parališe i nikom ne pomaže, ali da treba biti oprezan.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво