Turci raketirali ruske i sirijske avione u Idlibu

Ruska državna televizija je izvestila da su turski specijalci napadom iz ručnih raketnih lansera pokušali da obore ruske i sirijske vojne avione iznad Idliba. Pobunjenici koje podržavaju Turci kažu da su postigli napredak u Idlibu i da je "Sarakeb potpuno oslobođen".

Rojters prenosi da je ovu informaciju emitovao kanal Rusija 24 u izveštaju iz Idliba, gotovo istovremeno kada su pobunjenički i turski izvori objavili da su pobunjenici koje podržava Turska, zauzeli grad Najrab u provinciji Idlib.

"Sirijski i ruski borbeni avioni bukvalno spašavaju živote sirijskim vojnicima", navodi se u izveštaju kanala Rusija 24.

U izveštaju se tvrdi da ruski i sirijski avioni bez prestanka zaustavljaju napad za napadom pobunjenika i ističe da je let iznad Idliba veoma opasan, jer turski specijalci aktivno koriste ručne protivvazdušne raketne sisteme.

Rojters prenosi da se u izveštaju Rusije 24 kaže da su zbog toga sirijski i ruski borbeni avioni primorani da posle granatiranja pobunjeničkih pozicija, uzvrate i na protivvazdušne udare turskih specijalaca. 

Epicentar borbenih akcija je u području sela Najroba, Sana i Džubasa.

Kako javlja televizija Rusija 24, akcije Ankare su odgovor na vazdušne napade u kojima su poginula tri turska vojnika. Dejli sabah piše da su još dva vojnika su povređena.

Pobunjenici: Sarakeb potpuno oslobođen

Ranije su pobunjenici koje podržavaju Turci rekli da su postigli napredak u Idlibu i da je  Sarakeb potpuno oslobođen.

"Grad Sarakeb je potpuno oslobođen Asadove bande", rekao je Naji Mustafa, portparol koalicije pobunjeničke frakcije, Nacionalnooslobodilački front.

Ruski vojni izvor koji navode ruske novinske agencije demantovao je to, rekavši da su sirijske vladine snage uspešno uzvratili napad pobunjenika na Sarakeb.

"Postoje nasilni sukobi U Sarakebu", rekao je turski zvaničnik Rojtersu.

"Vladine snage zauzele su oko 60 gradova i sela u južnom Idlibu, zauzeta je i poslednja provincija Hama", saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Rusija optužila Tursku da pruža podršku militantima

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Tursku da nastavlja da podržava nezakonite formacije u idlibskoj zoni deeskalcije uz pomoć artiljerije i udarne bespilotne avijacije.

UN: Veliki broj civilnih žrtava u Idlibu

Iz Ujedinjenih nacija upozoravaju da borbe koje se vode u poslednjem velikom uporištu u severnoj provinciji Idlib izazivaju "katastrofalne" humanitarne posledice sa velikim brojem civilnih žrtava.

"Najmanje 134 civila, uključujući 44 dece, ubijeno je samo u februaru. Postoje izveštaji da se više dece smrznulo do smrti.", navode iz UN.

Dodaju i da je uništen veliki broj škola i bolnica.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво