UN: Sukobi u Siriji bi mogli da se završe krvoprolićem

Ujedinjene nacije upozorile su da bi sukobi na severozapadu Sirije mogli da se završe krvoprolićem i ponovo pozvale na primirje, dok je Moskva negirala izveštaje o masovnom begu civila zbog ofanzive snaga sirijske vlade.

Sirijske trupe potpomognute ruskim vazdušnim snagama vode bitku od decembra prošle godine da bi eliminisali poslednja uporišta pobunjenika u regionu, u ratu u kojem je poginulo oko 400.000 Sirijaca, raseljeno na milione njih, a veći deo zemlje pretvoren u ruševine, preneo je Rojters.

Zbog ofanzive u severozapadnim regionima Alepo i Idlib prognano je skoro milion ljudi, većinom žena i dece, koji su izbegli sukobe kako bi potražili utočište dalje na severu, blizu granice sa Turskom.

Turska, u kojoj se nalazi trenutno 3,7 miliona sirijskih izbeglica, navela je da ne može da podnese novi priliv izbeglica i upozorila da će upotrebiti vojnu silu kako bi odvratila napredovanje sirijskih snaga u Idlibu i olakšati humanitarnu krizu u regionu.

Porodice spavaju napolju pored puteva i u maslinjacima i spaljuju smeće da bi im bilo toplo.

Pojedina deca su preminula od hladnoće, dok su neke porodice stigle do šatorskih kampova za raseljene.

U Ženevi, Ujedinjene nacije su ponovile svoj zahtev da se eskalirajuće borbe u regionu zaustave.

Portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarne pomoći Jens Lerke, rekao je da je 60 odsto od 900.000 ljudi zarobljeno na sve manjem prostoru, nakon što su pobegli sa decom.

"Pozivamo na uspostavljenje hitnog primirja kako bismo sprečili dalje patnje i ono za šta se bojimo da se može završiti krvoprolićem", izjavio je Lerke na konferenciji za novinare.

"Prve linije i nemilosrdno nasilje se približavaju oblastima koje su prepune raseljenih ljudi, rekao je on.

Rusko Ministarstvo odbrane je, međutim, saopštilo da su izveštaji o stotinama hiljada Sirijaca koji beže iz Idliba prema turskoj granici lažni, pozivajući Ankaru da omogući stanovnicima Idliba da uđu u druge delove Sirije.

I Evropska unija pozvala je jutros sve strane u sirijskom sukobu na neodložno obustavljanje neprijateljstava u provinciji Idlib.

Turska vojska i opozicione trupe započele su u četvrtak vojnu operaciju protiv protiv položaje koje u Idlibu drže snage Bašara el Asada.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво