Iran ne da nikome crnu kutiju iz oborenog ukrajinskog aviona

Oštećenu crnu kutiju iz ukrajinskog putničkog aviona koji je iranska protivazdušna odbrana greškom oborila u januaru ove godine, Iran ne namerava da preda ni jednoj drugoj zemlji uprkos spoljnim pritiscima, saopštio je zvanični Teheran.

Iranski šef diplomatije Muhamed Džavad Zarif rekao je da Iran ima pravo da nadzire sve istražne radnje.

"Naše pravo je da sami analiziramo crnu kutiju", naglasio je Zarif.

Kategorički je odbacio mogućnost da se crna kutija preda istražnim organima drugih zemalja na analizu jer je taj posao u nadležnosti zvaničnog Teherana, preneo je Rojters.

U međuvremenu, iranski ministar odbrane Amir Hatami saopštio je da je kutija pretprela "ozbiljna oštećenja" i da je od stručnjaka iz vojnog kompleksa zatraženo da je osposobe za analizu podataka o letu ukrajinskog aviona.

Ministar inostranih poslova Irana Zarif tvrdi da je Iran, međutim, u kontakru s drugim zemljama o istrazi, a naročito sa Ukrajinom.

Kanadski premijer Džastin Trido prošle nedelje je izjavio da ga je "impresionirala" izjava iranskog šefa diplomatije Muhamada Džavada Zarifa da se potpuna i kompletna istraga tragičnog udesa mora sprovesti do kraja.

Svih 175 putnika i članova posade je poginulo kada je protivazdušna odbrana elitne Revolucionarne garde Irana greškom ispalila raketu zemlja-vazduh na ukrajinski putnički avion misleći da je u pitanju neprijateljska letelica.

Najveći broj nastradalih od ukupno 176 putnika bili su Kanađani i Iranci sa dvostrukim državljanstvom koje Iran ne priznaje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво