Tramp: Voleo bih da Bolton i Pompeo svedoče, ali je to bezbednosni rizik

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da bi više voleo duže suđenja za opoziv, kako bi sadašnji i bivši zvaničnici administracije mogli da svedoče. Ocenio da bi njihovo pojavljivanje u ulozi svedoka predstavljalo opasnost za nacionalnu bezbednost.

Tramp je na konferenciji za novinare u Davosu, gde učestvuje Svetskom ekonomskom forumu, rekao da je na Senatu da odluči kako će se proces voditi, ali da bi lično voleo da bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i državni sekretar Majk Pompeo svedoče, prenosi Rojters.

"Problem sa Boltonom je što je to problem nacionalne bezbednosti. On zna neke od mojih misli, zna šta mislim o liderima. Šta će se desiti ako otkrije šta mislim o određenom lideru, a to nije baš pozitivno", rekao je Tramp, koji tvrdi i da bi Pompeovo svedočenje bilo rizično.

Američki Senat usvojio je sinoć pravila o vođenju postupka za opoziv predsednika Donalda Trampa, uključujući odlaganje debate o pozivanju svedoka sve do sredine suđenja.

Predstavnički dom, u kom su demokrate u većini, opozvao je Donalda Trampa po dva osnova.

Prvi je da je iskoristio položaj kako bi izvršio pritisak na Zelenskog da istraži Džoa Bajdena, bivšeg potpredsednika SAD-a koji važi za jednog od njegovih ozbiljnijih protivkadnidata na novembarskim izborima. Drugi osnov su navodne opstrukcije Kongresa u istrazi koju je sprovelo to telo.

Odluka o smeni u Senatu se donosi dvotrećinskom većinom i Tramp je četvrti američki predsednik koji je suočen sa tom mogućnošću.

Ni jedan predsednik u američkoj istoriji nije smenjen kao direktan rezultat procesa opoziva.

Ričard Nikson je podneo ostavku, dok su Endrju Džonson i Bil Klinton opozvani u Predstavničkom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smene.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво