Malta: Bez boravišne dozvole za srpsku decu, roditelji imaju pravo žalbe

Malteška vlada je stala u odbranu odluke da se ne izdaju boravišne dozvole za 22 deteta čiji roditelji rade na tom ostrvu, uz ocenu da bi u suprotnom rizikovali da žive u siromaštvu. Odluka još nije konačna jer roditelji imaju pravo žalbe.

Vladina agencija Malte zadužene za državljanstvo i boravak obavestila je roditelje, mahom srpske dece, da, kako ne ispunjavaju finansijske uslove, njihova deca ne mogu više da borave na Malti.

Sekretar parlamenta Julija Faruđija Porteli kaže da je odluka doneta u najboljem interesu dece, prenosi Tajms of Malta.

Prema zahtevanim kriterijumima, zaposleni roditelji moraju da zarađuju godišnje najmanje 19.000 evra, kao i da obezbede dodatnih 3.800 evra za svako dete.

Sekretarka Porteli ističe da ne treba potpadati pod uticaj "senzacionalističkih napisa" već da je tu reč o politici koja štiti decu od siromaštva.

"Kao država moramo da osiguramo da nijedno dete ne bude ostavljeno po strani. Moje srce je uz svako od te dece, ali ima porodica kojima, kada od plate odbiju troškove stanovanja i rente, ostaje svega 150 evra mesečno", rekla je Portelijeva.

Ona je naglasila da roditelji imaju pravo žalbe na ovakvu odluku u Odboru za žalbe imigranata, koji je nezavisno i autonomno telo.

U slučaj se uključilo i naše Ministarstvo spoljnih poslova. Srpski ambasador iz Rima sutra putuje na Maltu.

Malteški ministar rada Evarist Bartolo pozvao je na prikupljanje sredstava kako bi se pomoglo da porodice dece imaju stabilnija primanja.

Ministarka za porodicu Mišel Falzon insistirala je da politika vlade nije politika diskriminacije i da je u interesu dece da ne žive u siromaštvu, navodi Tajms of Malta.

"Pravila postoje da bi se deca zaštitila, a ne da im se naudi", istakla je Falzonova.

Roditelji "bez reči"

Na reči malteških ministara odmah su reagovali roditelji dece. Tako je Velimir Dulo rekao da je "ostao bez reči".

On tvrdi da su mu godišnja primanja 27.000 evra bruto i da mu je i pored toga odbijen zahtev za dozvolu boravka njegove dece, ističući da njegova deca ne žive u siromaštvu.

"Moja deca imaju dom, hranu, igračke, odeću. Nikada mi nisu rekla da im nešto nedostaje. Uz to pomažemo i drugima kojima je pomoć potrebna", istakao je Dulo za Tajms od Malta.

Premijeru Malte predata je peticija za ostanak dece koju je za manje od 24 sata potpisalo 3.000 ljudi, među kojima i malteški nadbiskup.

Podršku roditeljima iz Srbije pružila je i bivša predsednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preka, koja je rekla da je zgrožena zbog tretmana malteške administracije prema nedomicilnoj zajednici. 

Prema podacima Agencije za državljanstvo i boravak za 2018. godinu, na Malti su bila registrovana 5.744 državljana Srbije, što predstavlja "najveću nacionalnu zajednicu poreklom iz trećih zemalja" na Malti.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво