Avionske nesreće koje su obeležile 2019. godinu

Mnogi imaju strah od letenja iako je to statistički veoma bezbedan vid saobraćaja. Ipak, avionske nesreće uvek izazivaju najviše pažnje, a njihove slike obilaze svet. Godinu za nama obeležilo je nekoliko većih udesa, među kojima se izdvaja pad "boinga 737 maks" kompanije "Etiopijan erlajns". Izdvajamo najgore. Glavni faktor rangiranja bio je broj žrtava.

Podaci o broju nastradalih u avionskim nesrećama u 2019. godini variraju u zavisnosti od toga da li portali koji ih beleže računaju samo "velike" nesreće ili i one manje. Takođe, neki računaju samo komercijalne letove dok neki vode računa i o udesima vojnih aviona i ostalih letelica. 

Zbog toga sve brojke o broju nastradalih treba uzimati sa određenom rezervom. Ipak, pomenimo statistiku Biroa za avionske nesreće, osnovanog u Ženevi (The Bureau of Aircraft Accidents Archives), prema kojoj je u 2019. godini, do sada, nastradalo ukupno 578 osoba u vazduhoplovnim incidentima. 

Godina još nije gotova, ali broj je mnogo manji od 1.039 nastradalih u 2018. godini i veći od 337, koliko ih je bilo u 2017. 

Predstavljamo šest avionskih nesreća u 2019. godini koje su imale 15 i više žrtava.  

1. "Etiopijan erlajns" (broj poginulih – 157)

Najveća nesreća u vazduhoplovnom saobraćaju ove godine koja je imala ogromne posledice. Putnički avion "boing 737 maks" srušio se 10. marta na letu od Adis Abebe do Najrobija, kod mesta Bišoftu.

Niko od 149 putnika i osam članova posade nije preživeo. U avionu su bili putnici najmanje 35 nacinalnosti. Među njima je bilo 19 zaposlenih u organizacijama povezanim sa UN. 

Nakon nesreće, mnoge zemlje zabranile su letove "bionga 737 maks". Zvaničnici su ukazivali na sličnosti između nesreće u Etiopiji i nesreće u Indoneziji u oktobru prethodne godine, u kojoj je takođe učestvovao "boing 737 maks" i kada je poginulo 189 putnika i članova posade. 

Akcije "Boinga" su počele da padaju a ta kompanija je najavila 100 miliona dolara pomoći porodicama nastradalih. Takođe, krajem godine je doneta odluka o suspenziji proizvodnje "boinga 737 maks" dok se ne istraže uzroci nesreća i dok se ne dobiju neophodne dozvole.

2. "Aeroflot" (broj poginulih – 41) 

Druga nesreća, brema broju žrtava, dogodila se u Rusiji. Avion kompanije "Aeroflot" zapalio se i prinudno sleteo na moskovski Aerodrom "Šeremetjevo" 5. maja.

Nastradala je 41 osoba od ukupno 78 koliko se nalazilo u letelici. Reč je o modelu "superdžet 100" sa leta Moskva–Murmansk. 

Avion se vratio na aerodrom 45 minuta posle poletanja, nakon što je uleteo u oluju. Kada im se isključio autopilot, posada je preuzela ručnu kontrolu i rešila da vrati avion na "Šeremetjevo". Snimci aviona zahvaćenog vatrom obišli su svet.

3. Čileansko ratno vazduhoplovstvo (broj poginulih – 38) 

Transportni avion "herkules" C-130, koji je pripadao vojsci Čilea, srušio se na putu za Antarktik 10. decembra. Poginulo je svih 38 putnika i članova posade. 

Četvoromotorni avion je zapravo poleteo iz prestonice Santijaga, ali je usput sleteo u Punto Arenas, odakle je pošao ka Antarktiku. 

Sat vremana nakon poletanja je nestao s radara. U zajedničku potragu su krenule vazduhoplovne snage Čilea, Urugvaja i Argentine.

Iako su se zvaničnici nadali da je iskusni pilot možda sleteo negde zbog nedostatka goriva, dva dana kasnije ostaci aviona su pronađeni u kako plutaju u vodi. Pilot nije dao nikakav signal za uzbunu. 

4. "Bizi Bi Kongo" (broj poginulih – 27)

Avion "dornijer 228-200" srušio se u Demokratskoj Republici Kongo 24. novembra. 

Do pada je došlo ubrzo nakon poletanja. Broju žrtava doprinelo je to što se letelica srušila na gusto naseljeni grad Goma.

U avionu je bilo 16 putnika i dva člana posade. Svi su poginuli, kao i još sedam osoba koje su bile na zemlji.

Uzrok nesreće još nije utvrđen a agencije su isticale niske bezbednosne standarde u toj zemlji. Kongoanskim avio-kompanijama zabranjeno je da lete u Evropskoj uniji. 

5. Ratno vazduhoplovstvo Pakistana (broj poginulih – 19) 

Dvomotorni avion "bečkraft super king er" koji je pripadao pakistanskoj vojsci srušio se tokom redovne obuke 30. jula.

Nesreća se dogodila u gradu Ravalpindi, nedaleko od glavnog grada Islamabada. U avionu je bilo pet osoba ali, pošto se on srušio na naseljeno područje, stradalo je još 14 osoba na tlu.

Uništeno je nekoliko kuća, a uzrok nesreće je nepoznat. 

6. "Saha Er" (broj poginulih – 15) 

Prva veća nesreća u 2019. godini dogodila se već 14. januara. Iranski teretni vojni avion "boing 707-319 C" srušio se zapadno od Teherana. U avionu je bilo 13 putnika i tri člana posade, a preživeo je samo jedan član posade.

Letelica je prevozila meso iz Biškeka u Kirgistanu. 

Nesreća se dogodila prilikom prinudnog sletanja zbog loših vremenskih uslova na aerodrom Fat, nedaleko od iranskog grada Karadža, zapadno od Teherana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво