NATO: Ruske agresivne akcije pretnja evroatlantskoj bezbednosti

Čelnici NATO-a ocenili su na samitu u Votfordu kod Londona da ruske "agresivne akcije" predstavljaju pretnju evroatlantskoj bezbednosti, kao što i sve veći uticaj Kine predstavlja priliku i izazov za savez.

U saopštenju nakon kratkog samita, 29 lidera NATO-a je ponovo potvrdilo trajnu transatlantsku vezu između Evrope i Severne Amerike i sporazum o uzajamnoj odbrani u kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve, preneo je Rojters.

Oni su, takođe, pozvali generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da započne proces razmatranja budućnosti Alijanse. 

Na konferenciji za novinare nakon samita, Stoltenberg je poručio da se NATO zalaže za dijalog i bolje odnose sa Rusijom, kao i da je ubeđen da bi Kina trebalo da bude deo budućih pregovora o ograničenju ili smanjenju naoružanja.

Stoltenberg je izjavio da je Turska blokirala plan NATO-a da ojača odbrane baltičkih država i Poljske protiv Rusije.

Lideri zemalja članica, kako je naveo, nisu razgovarali o vojsci sirijskih Kurda, koje Turska smatra terorističkom organizacijom.

Uoči samita, Turska je odbila da prihvati plan za baltičke zemlje i Poljsku dok ne dobije veću podršku za borbu protiv sirijskih Kurda.

Merkelova najavila razgovar s Putinom o proterivanju diplomata

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, najavila da će razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o proterivanju dvoje ruskih diplomata iz Berlina.

Merkelova je rekla da Rusija nije podržala istragu koju je Nemačka vodila u tom slučaju.

Međutim, nemačka kancelarka je napomenula da veruje da proterivanje neće uticati na pregovore sa Rusijom oko Ukrajine.

Što se tiče odnosa EU i SAD, ocenila je da su šanse da se prevaziđu razlike u trgovini poboljšale nakon što je na dužnost predsednika Evropske komisije stupila konzervativka Ursula fon der Lajen.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво