Da li je Drezden zaista u vanrednom stanju zbog nacista

Zahvaljujući pre svega međunarodnim medijima na engleskom jeziku, svetom je odjeknula vest da je istočnonemački grad Drezden proglasio vanredno stanje zbog širenja nacizma.

I dok formulacije "vanredno stanje", ili u nekim prevodima "alarmantno stanje", navodi na pomisao da je gradska skupština Drezdena zavela situaciju u kojoj sprovodi vanredne mere suzbijanja nacizma, posredi je zapravo bila rezolucija u kojoj se eksplicitno uopšte ne proglašava "vanredno stanje".

Štaviše, rezolucija za koju je od ukupno 70 glasalo 39 levo orijentisanih odbornika u gradskoj skupštini Drezdena, zapravo, više predstavlja poziv na debatu o terminu "vanredno stanje zbog nacizma" i apel lokalnim i saveznim vlastima da se više angažuju na suzbijanju uzroka širenja krajnje desničarskih stavova i zaštiti od desničarskog nasilja.

Rezoluciju je predložio Maks Ašenbah, odbornik satirične stranke Partija, koji ističe da alarmantno stanje zbog nacizma, baš kao i urgentno stanje zbog promene klime, znači da postoji ozbiljan problem.

"Grad ima problem sa nacistima. Otvoreno demokratsko društvo je u opasnosti", ističe on, dodajući da političari ne rade dovoljno da se "jasno pozicioniraju" protiv krajnje desnice.

"Ovo je pokušaj da se to promeni", naveo je Ašenbah.

U ovom gradu, koji su saveznici na kraju Drugog svetskog rata sravnili sa zemljom, pre pet godina nastao je Pokret Evropljana protiv islamizacije zapadnog podneblja (PEGIDA), desničarski antiimigrantski i antiislamski pokret, čije se vođe ne libe da zagovaraju borbu protiv ljudi druge vere i boje kože.

Uprkos čestim protestima Pegide u ovom saksonskom gradu, desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) na majskim lokalnim izborima nije uspela da ostvari izborni uspeh kao u ostatku istoka Nemačke gde proteklih godina uspeva da osvoji skoro svaki četvrti a negde i svaki treći glas.

Više od 100 nasilnih napada desničara 

Prema podacima jednog lokalnog udruženja koji pomaže žrtvama desničarskog nasilja, prošle godine u Drezdenu je zabeleženo 60 nasilnih dela koja su podstakli desničari, a 2017. pedeset dva. Ovo udruženje tvrdi da je to samo "vrh ledenog brega", jer u ovu statistiku ne ulaze brojni prijavljeni slučajevi diskriminacije.

U rezoluciji se navodi da "antidemokratski, antipluralistički, mizantropski i krajnje desničarski stavovi i akcije, uključujući i nasilje, postaju sve češći u Drezdenu".

Takođe se navodi da bi Drezden trebalo da bude grad društvene kohezije, da bi trebalo podržati organizacije civilnog društva koja promovišu ljudska prava, da žrtve desničarskog nasilja treba da dobiju pomoć a počinioci da budu konstantno sudski gonjeni, potom da bi trebalo zabraniti širenje krajnje desničarskih stavova u javnom prostoru, kao i da bi trebalo omogućiti dijalog i primenu programa razvoja demokratičnosti.

I dok su ovaj predlog podržali odbornici Levice, socijaldemokrata (SPD), Zelenih i dobar deo liberala, otvoreno protiv su bili odbornici AfD-a, ali i vladajućih demohrišćana (CDU).

Protiv je bio i jedan odbornik liberala, koji smatra da će izraz „vanredno stanje zbog nacizma" naštetiti borbi Drezdena da postane evropska prestonica kulture 2025. godine.

U CDU smatraju da je reč o "čisto simboličnoj politici" i "lingivističkoj grešci", pa je tako shvatanje bezbednosti i alarmantnog stanja postalo pitanje o kojem političke stranke nisu postigle saglanost.

Još uvek se vide razlike između dve Nemačke 

Problem sa jačanjem krajnje desničarskih stavova i nasilja na istoku Nemačke pojedini komentatori povezuju sa, i dalje vidljivim, razlikama između nekadašnje dve Nemačke.

Pojedini čak tvrde da je problematičan odnos prema nacizmu zapravo "specijalnost" istočnih Nemaca, koji u komunističkoj DDR, za razliku od zapadnih sunarodnika, nisu prošli proces denacifikacije i razvili politiku kulture sećanja na nacističke zločine.

Međutim, stvarnost u Nemačkoj nije tako crno-bela o čemu možda najbolje svedoči to što je nemačka policija pokrenula istragu protiv trojice četrnaestogodišnjaka zbog podsticanja mržnje.

Kako prenose nemački mediji, incident se dogodio 15. oktobra, a reč je o deci iz Grinberga, grada na zapadu Nemačke, koja su navodno na mobilnom telefonu puštali i pevali antisemitske pesme u školskom autobusu, vraćajući se iz posete Memorijalnom centru u nekadašnjem nacističkom koncentracionom logoru Buhenvald.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво