Blokiran auto-put koji vodi do Barselone, katalonski lider traži amnestiju

Stotine studenata i javnih službenika okupilo se na protestima u Barseloni, ali i u drugim katalonskim gradovima posle izricanja zatvorskih kazni separatističkim liderima te španske pokrajine.

Pristalice katalonske nezavisnosti su nakon izricanja presude izašle na ulice Barselone, Đirone, Ljeide, Taragone i Manrese.

Javni službenici su izašli ispred zgrada preduzeća, a blokirane su i tri glavne ulice Barselone. Demonstranti drže natpise: "Sloboda za političke zatvorenike".

Građani uzvikuju i slogan "Učinićemo to opet", slogan koji, inače, koriste oni koji se zalažu za novi referendum o nezavisnosti.

Protesti u Taragoni blokirali su auto-put A-7, koji vodi do Barselone, ali i nekoliko regionalnih puteva.

I železnički saobraćaj na obodu Đirone bio je prekinut, ali je ponovo uspostavljen.Hiljade ljudi okupilo se u znak protesta i ispred glavnog ulaza na aerodrom u Barseloni a nekoliko desetina je zauzelo i aerodromski terminal.

Najmanje 20 letova je otkazano zbog protesta, saopštili su zvaničnici aerodroma.

Na snimcima sa aerodroma vidi se da je policija protiv demonstranata upotrebila pendreke a neki od njih su i uhapšeni.

Španski Vrhovni sud je osudio devet bivših katalonskih lidera na zatvorske kazne od devet do 13 godina, zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti Katalonije 2017. godine.

Troje preostalih optuženih proglašeni su krivim samo za neposlušnost i nisu dobili zatvorske kazne.

Osuđeni lideri pozivaju na nastavak borbe

Osuđeni su preko društvenih mreža poručili da nastavljaju svoju borbu. Oriol Žunkeras je posle izricanja presude rekao da "nema druge opcije do da se izgradi nova država".

"Devet godina zatvora neće uticati na moj optimizam. Katalonija će biti nezavisna ako budemo uporni", poručio je osuđeni Žordi Sančez.

Aktuelni katalonski lider Kim Tora pozvao je na amnestiju i zatražio razgovor sa kraljem Felipeom Šestim i premijerom Španije Pedrom Sančezom.

"Zahtevamo oslobađanje političkih zatvorenika i onih koji su u egzilu. Zahtevamo amnestiju za sve protiv kojih se vodi proces", naveo je Tora u televizijskom obraćanju.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво