Napad dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji

Pripadnici grupe Huti u Jemenu preuzeli su odgovornost za napade dronovima na pogone "Saudi Aramko" kompanije, saopštio je vojni portparol Hutija.

Kako je prenela lokalna TV Al Masirah, Huti su upotrebili deset dronova za napade na naftne pogone i obećali su da će proširiti napade na Saudijsku Arabiju koja predvodi koaliciju protiv Huta u Jemenu.

Saudijska Arabija saopštila je ranije danas da su na dva velika postrojenja u toj zemlji izvedeni napadi dronovima, koji su izazvali požare, ali nije navela ko stoji iza napada.

Požari su izbili u kompaniji za preradu nafte "Aramko" i na naftnom polju Hurais.

Požar koji je jutros izbio "Aramku" stavljen je pod kontrolu, javila je državna televizija Al Arabija.

Na video-snimcima'koji su snimljeni u Bukjaku na istoku zemlje vide se plamenovi i dim koji se uzdiže, u pozadini se čuju pucnji iz vatrenog oružja.

Saudijska naftna kompanija "Aramko" tvrdi da je ovo postrojenje najveća fabrika za stabilizaciju sirove nafte na svetu.

Snabdevanje naftom Saudijske Arabije poremećeno je nakon napada bespilotnih letelica,  kažu tri izvora, uključujući najveću preradu nafte na svetu, prenosi Rojters.

Jedan od izvora rekao je da su napadi pogodili pet miliona barela dnevno za proizvodnju nafte. 

"Saudi Aramko"  upravlja najvećom svetskom preradom nafte i postrojenja za stabilizaciju sirove nafte u svetu u istočnoj Saudijskoj Arabiji. Proizvodnja nafte je preko sedam miliona barela dnevno. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво