Britanska kraljica suspendovala Parlament

Britanska kraljica Elizabeta Druga odobrila je plan premijera Borisa Džonsona da suspenduje Parlament, saopštio je Državni savet Velike Britanije.

U saopštenju se navodi da će Parlament biti suspendovan počevši od perioda između 9. i 12. septembra, pa sve do 14. oktobra, prenosi Rojters.

"To je današnja naredba njegovog visočanstva Savetu da bi Parlament trebao da bude suspendovan, ne pre ponedeljka 9. septembra i ne kasnije od 12. septembra, pa sve do 14. oktobra", navodi se u saopštenju.

Vlada Velike Britanije ranije je zatražila od kraljice da suspenduje Parlament nekoliko dana nakon što se poslanici vrate na posao i samo nekoliko nedelja pre isteka roka za Bregzit.

To znači da britanski poslanici verovatno neće imati vremena da usvoje bilo kakav zakon koji bi mogao da spreči premijera Džonsona da "izvuče" Veliku Britaniju iz EU bez sporazuma 31. oktobra.

U političkom sistemu Velike Britanije privremena obustava rada Parlamenta naziva se prorogacija. Taj proces može da se dogodi samo ukoliko premijer savetuje kraljicu da to učini.

Kako navodi Bi-Bi-Si, odluka da se to učini u sadašnjem trenutku je prilično kontroverzna, budući da će sprečiti poslanike u Parlamentu da ispune pun demokratski potencijal u procesu izlaska Velike Britanije iz EU. 

U međuvremenu, reagovali su predstavnici britanske opozicije i istaknute ličnosti – od ocena da je reč o državnom udaru do podnošenja tužbi.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво