Moldavija formira vladu, Maja Sandu premijerka

Moldavske partije složile su se da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvete i savetnicu Svetske banke, za premijerku da bi smanjile moć oligarha u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Sanduin proevropski blok ACUM formirao je radnu koaliciju sa Socijalističkom partijom koju podržava Rusija, prekinuvši time višemesečni zastoj u skupštini nakon parlamentarnih izbora u februaru.

Ali njihov savez je izazvao sukob sa Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je ranije saopštio da parlament treba da bude raspušten i da će svaka odluka o formiranju vlade koju donesu poslanici biti nevažeća.

Sandu je oštra protivnica Demokratske stranke, koja je formirala poslednju vladu, i njenog vođe Vladimira Plahotniuča, bogatog tajkuna optuženog za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Demokrate optužuju ACUM i Socijaliste za uzurpaciju vlasti na zahtev Rusije, a zamenik predsednika stranke Andrian Čandu rekao je da će oni osporiti formiranje vlade na sudu.

"Ruska Federacija pokušava da nas prisili na stvaranje pro-ruske vlade, ilegalno, u Moldaviji", rekao je Čandu.

Na sednici parlamenta Sandu i socijalisti su potpisali i deklaraciju kojom se Moldavija naziva "zarobljenom državom".

Sud razrešio predsednika Dodona

Moldavski sud razrešio je predsednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsednika, prenosi Rojters.

Demokratska partija Moldavije Pavela Filipa obećala je u subotu da će da ospori legitimitet nove vlade koju su formirali Socijalistička partija koju podržava Rusija i pro-evropski blok ACUM.

Dodon je bivši lider Socijalističke partije i podržava formiranje nove vlade. 

Moldaviju prate politička nestabilnost i korupcija, posebno zbog skandala poznatog kao "krađa veka" kada je u periodu 2014-2015. kada je iz tri banke ukradeno milijardu dolara, odnosno osmi deo proizvodnje Moldavije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво