Otvorena granica sa Kolumbijom, građani Venecuele u redovima za hranu i lekove

Hiljade građana Venecuele prešlo je u Kolumbiju u nameri da kupe hranu i lekove nakon što je predsednik Nikolas Maduro ponovo otvorio dva granična prelaza koja su bila zatvorena gotovo četiri meseca. Koliko je duboka kriza govori podatak da prosečni Venecuelanac mesečno zaradi šest i po dolara, a hiperinflacija svakodnevno obezvređuje nacionalnu valutu.

Ljudi u dugim kolonama stoje na dva međunarodna mosta blizu kolumbijskog grada Kukute, čekajući da im vlasti Kolumbije provere dokumente.

"U suštini, kao zajednica živimo veoma teško. Ako pogledate okolo, sve što vidite je siromaštvo", kaže Hoze Bermudez.

Predsednik Venecuela Nikolas Maduro je krajem februara zatvorio dva granična prelaza jer su njegovi politički protivnici pokušali da iskoriste mostove kako bi iz Kolumbije prebacili nekoliko tona hrane i lekova.

"Danas, ako idete do granice sa Kolumbijom, morate da platite pezosima, a na jugu zlatom. A u Karakasu, šta prodavci traže?", pita samoproglašeni predsednik Venecuele Huan Gvaido.

Većinu te pomoći donirale su SAD, ali Maduro nije želeo da je prihvati, navodeći da se radi o zaveri u cilju jačanja opozicije.

"Šta to rade okolne zemlje koje priznaju Huana Gvaida, kao predsednika Venecuele? Stide se sami sebe. Shvataju da su oni koji predvode opoziciju u Venecueli podeljeni. I kada bi američki državni sekretar Majk Pompeo na sastanku pitao ko će zameniti Nikolasa Madura – njih 40 iz opozicije bi podigli ruke", smatra predsednik Narodne Ustavotvorne skupštine Diosdado Kabelo.

Anđelina Džoli na terenu 

U Kolumbiji je i holivudska zvezda Anđelina Džoli – ovoga puta u ulozi specijalnog izaslanika UNHCR-a.

Ona je zatražila veću podršku međunarodne zajednice za Kolumbiju, Peru i Ekvador – tri države koje su podnele najveći teret zbrinjavanja venecuelanskih izbeglica.

"Ja sam optimista da će Kolumbija biti sposobna da se nosi sa ovim velikim izazovima. Ja ću uraditi sve da podstaknem deo međunarodne zajednice da pruži podršku neophodnu da se postignu trajni mir i stabilnosti u svim ovim lepim zemljama", naglasila je glumica.

Kriza u Venecueli se produbila jer su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije, uključujući i ključni sektor – naftnu industriju. SAD nastoje da zbace levičarskog predsednika Nikolasa Madura i za predsednika proglase opozicionog lidera Huana Gvaida.

Iako desetine zemalja širom sveta priznaju Gvaida kao privremenog predsednika, tvrdeći da je Maduro "namestio" svoj reizbor 2018. godine – njihova podrška nije dovoljna da svrgavanje Madura, koga podržavaju generali.

Maduro optužuje svoje neprijatelje da kuju zaveru sa Vašingtonom – kako bi u Venecueli izveli državni udar.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво