Kim nadgledao vojnu vežbu, naredio veću borbenu gotovost

Severnokorejski lider Kim Džong Un nadgledao je vojnu vežbu vojske na zapadu zemlje, tokom koje je naredio i povećanje borbene gotovosti, javila je državna agencija KCNA.

Tokom vežbe najverovatnije su ispaljene rakete kratkog dometa, navodi Rojters, dodajući da KCNA nije precizirala o kakvom oružju je reč.

Kim Džong Un je tokom vežbe istakao da "istinski mir i bezbednost zemlji jedino garantuje snažna fizička snaga da brani svoj suverenitet".

Povodom vojne vežbe Severne Koreje i lansiranja neidentifikovanih projektila, reagovao je predsednik SAD Donald Tramp koji je istakao da on zna da Severna Koreja želi da pregovara sa SAD i da se odnosi dveju država nastavljaju – uprkos najnovijem lansiranju raketa.

"Naši odnosi se nastavljaju... Znam da žele da pregovaraju, oni govore o pregovaranju. Ali ne mislim da su još spremni", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući, prenosi Rojters.

Dodao je da će dobro proučiti sve u vezi sa novim lansiranjem projektila u Severnoj Koreji i da će odlučiti o daljim potezima.

Naveo je da je reč o raketama kratkog dometa i poručio da niko nije srećan zbog ove situacije.

Prema navodima južnokorejske vojske, Pjongjang je lansirao projektil, manje od nedelju dana pošto je lider Kim Džong Un nadgledao test-ispaljivanje više raketa. To je u toku večeri potvrdila i severnokorejska agencija KCNA, ne navevši detalje o ispaljenim projektilima.

Rojters navodi da su najverovatnije ispaljene dve rakete kratkog dometa.

Odnosi SAD i Severne Koreje nakon drugog susreta Trampa i Kima nisu najjasniji, iako je iz Bele kuće saopšteno da su razgovori održani u februaru bili konstruktivni.

Tramp je izjavio da do sporazuma nije došlo zbog zahteva Severne Koreje da se, u zamenu za denuklearizaciju, ukinu američke sankcije.

SAD na to nisu bile spremne, ali je Kim Džong Un tada obećao da će se i dalje uzdržavati od raketnog testiranja, što je dogovoreno na prvom sastanku u januaru prošle godine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво