RTS na licu mesta: Rakete pre "Evrosonga"

Izrael i Gaza razmenjuju žestoke raketne napade. Poginulo je najmanje 12 Palestinaca, među njima i vođa Hamasa zadužen za prenos iranskog novca oružanim frakcijama u Gazi, saopštile su izraelske vlasti. Stradalo je i troje Izraelaca. Premijer Benjamin Netanjahu naredio je masovne udare kao odmazdu. RTS istražuje na licu mesta zašto se pojačavaju neprijateljstva baš u ovom momentu i da li Izrael može da zaštiti učesnike "Evrosonga", do čijeg održavanja u Tel Avivu je ostalo svega devet dana.

Mirno subotnje prepodne u Aškelonu i Sderotu, koji se nalaze tik uz Gazu, ali i nešto daljoj Ber Ševi prekinulo je raketiranje.

Sirene gotovo da nisu prestajale poslednjih 24 sata u južnom delu zemlje. Pogođene su privatne kuće, ali i osnovna škola.

Brzo zatim, u raketnom odgovoru, na Gazu se sručilo više desetina projektila.

Petnaestoro ljudi je poginulo. Među njima i beba. Povređenih je blizu sto.

"Palestinci ne mare za 'Evrosong', već kako da prežive"

Na početku poslednjeg zaoštravanja sukoba, na ulazu u Gazu, ekipu RTS-a je sačekao Hajtam Hiles, beogradski student, a sada političar Fataha, palestinske mekše političke opcije.

Kaže da narod Gaze ne mari za "Evrosong", već kako da prežive pod sankcijama i blokadom koju im je uveo Izrael. "Sankcije su na snazi više od 12 godina. Vrlo oštre sankcije kojima nas Izraelci blokiraju sa svih strana. Mi živimo u veoma uskoj oblasti, Gazi, koja je veoma, veoma mala regija, kao da smo u zatvoru. Tačnije, ovo je najveći zatvor na svetu", ističe Hiles.

Egipat sa jedne, Izrael sa dve strane i more – oivičavaju ovu najnaseljeniju teritoriju na svetu, veličine i broja stanovnika poput Beograda, ali sa vrlo malo visokih zgrada.

Tačka pucanja bila je prošle godine kada su obnovljeni protesti na graničnoj ogradi. Hajtom za to ima objašnjenje.

"Izraelci kontrolišu vodu, opskrbljivanje, čak i humanitarnu pomoć, čak i novac. Oni kontrolišu sve i na taj način čine naš život ovde u Gazi da liči na pakao", ukazuje Hiles.

"Živeti pod sirenama takođe je pakao"

Živeti pod sirenama takođe je pakao, kažu Izraelci. Rakete iz Gaze dobacuju sve dalje. Neke i do samog mesta održavanja "Evrosonga".

Mnoge je zaustavio antiraketni štit "Gvozdena kupola". Međutim, neke su pale i u samo predgrađe Tel Aviva. Izraelske bezbednosne službe kažu da drže stvari pod kontrolom.

Miki Rozenfeld iz izraelske policije najavljuje da će sve bezbednosne mere biti primenjene u oblasti Tel Aviva već u sedmici pre početka "Evrosonga". "Tokom te nedelje biće pojačane policijske snage koje će patrolirati u Tel Avivu i njegovom širem rejonu", navodi Rozenfeld.

Portparol vojske Izraela Džonatan Konrikus navodi da se odbrambene snage spremaju za nastavak operacija protiv Hamasa i palestinskog Islamskog džihada.

"U Pojas Gaze smo uputili naoružanu brigadu sa specijalnim naređenjem za ofanzivne operacije. Nema pregovora o prekidu vatre. Naša odbrana je spremna da se bori protiv terorista i zaštiti izraelske civile od raketnih napada", poručuje Konrikus.

U najnovijem video-snimku, organizacija Islamski džihad, za koju se veruje da stoji iza raketiranja, kao mete je postavila nuklearno postrojenje na jugu zemlje, ali i glavni aerodrom u Tel Avivu – "Ben Gurion".

Za sada, još nijedna zemlja nije dala uputstvo svojim turistima da ne putuju u Izrael tokom održavanja "Evrosonga".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво