Ugašen požar u Notr Damu

Požar u katedrali Notr Dam u Parizu potpuno je ugašen, saopšteno je iz pariske vatrogasne službe. Pokrenuta je istraga o uzroku požara koji je sinoć izbio u jednoj od najčuvenijih svetskih katedrala. Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će Bogorodičina crkva biti obnovljena i da već danas počinje Nacionalna kampanja za prikupljanje novca. Pomoć je ponudila i Srbija.

Devet vekova stara katedrala Notr Dam uspešno je odolevala svim nedaćama, ali je sinoćni požar bio jači i od volje i od napora koje su uložili pariski vatrogasci.

Vatra koja je izbila na vrhu katedrale iz 12. veka brzo se proširila na čitav krov, progutavši kulu čuvene bogomolje, da bi se potom u potpunosti urušio.

Portparol pariske vatrogasne služe Gabrijel Plu rekao je da je požar u potpunosti ugašen.

Prema njegovim rečima, službe za vanredne situacije trenutno "nadgledaju eventualno pomeranje strukture i gase ostatke koji još tinjaju".

Plu je dodao da su sada na potezu stručnjaci da isplaniraju kako da stabilizuju građevinu.

"Zvali su me iz celog sveta. Ovo jeste tragedija celog sveta. A Notr Dam predstavlja istoriju naše prestonice, i odmah sam pomislila na slike oslobađanja Pariza kada su rekli da su se zvona sa ove katedrale čula do Buenos Ajresa", kaže gradonačelnica Pariza An Hidalgo.

Parisko tužilaštvo odmah je pokrenulo istragu, a slučaj se i dalje vodi kao incident.

Katedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije, neki njeni delovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedelje zbog radova.

Francuski mediji citiraju vatrogasce koji su izrazili sumnju da je požar "potencijalno povezan" sa radovima na rekonstrukciji, navodi agencija.

"Kada je u pitanju spomenik koji volite i u kome živite, koji slavite i koji predstavlja toliko toga iz vaše istorije – to je veoma veoma tužno. I ja pitam Boga: Zašto, zašto? Danas je sveti ponedeljak, ovo je važna nedelja i zato pitam Boga: Zašto?, ali mislim da ću odgovor dobiti tek kada dođem u raj", rekao je sveštenik Notr Dama Patrik Šavujet.

Više od katedrale  

Na mesto požara među prvim je došao i predsednik Francuske.

"Za nas je Notr Dam više od katedrale. Notr Dam je naša istorija, naša književnost, naša mašta, mesto gde smo preživeli važne istorijske trenutke, epidemije, ratove, gde smo dočekali slobodu. Ono je epicentar naših života", kaže predsednik Francuske Emanuel Makron.

Poručio je da će katedrala zajedničkim snagama biti obnovljena.

"To je bez dileme deo naše sudbine i projekat za godine pred nama i ja ću tome ostati posvećen. Već od utorka počinjemo nacionalnu kampanju za prikupljanje novca za obnovu, a tražićemo pomoć najtalentovanijih stručnjaka širom sveta da nam pomognu u obnovi", dodao je Makron.

Iz Pariza je stigla vest da su umetnička dela i relikvije sačuvane, ali ostaje pitanje da li su uspešno sačuvana sva umetnička dela, posebno ona koji su velikog formata.

"Ovim se završava jedan deo istorije, globalnog nasleđa, arhitekture. Neizreciva tragedija zbog koje će tugovati ceo svet", kaže Sindi, turista iz Ekvadora.

"Niko ovo nije mogao ni da zamisli dok smo obilazili Pariz. Bili smo blizu i prvo smo pomislili da je u pitanju samo manji požar. Sve vreme smo stajali i gledali i suze su navirale, bilo je teško obuzdati emocije", govori Alfredo iz Španije.

Gradnja katedrale počela je 1160. godine za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-delo gotičke umetnosti.

Notr Dam svake godine poseti 13 miliona turista, više nego Ajfelov toranj.

Žaljenje zbog požara izrazili su brojni svetski lideri, kao i predsednik i premijerka Srbije.

Nedugo nakon poziva Emanuela Makrona da se prikupe sredstva za obnovu teško oštećene katedrale, stigle su vesti o nameri poznatih i imućnih da doniraju novac

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво