Uhapšen Džulijan Asanž

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž sproveden je u policijsku stanicu u Londonu nakon što mu je Ekvador ukinuo azil posle sedam godina i oduzeo državljanstvo. SAD traže izručenje. Asanž tvrdi da nije prekršio uslove kaucije. Proglašen je krivim jer je odbio da se preda.

Policija navodi da je Asanž (47) uhapšen u Ambasadi Ekvadora nakon što je odbio da se preda, piše Bi-Bi-Si.

Njega su, zatim, iz policijske stanice u lisicama prevezli do suda u Vestminsteru koji ga je proglasio krivim jer je prekršio uslove kaucije iz 2012. godine u vezi sa ekstradicijom Švedskoj zbog optužbi za silovanje. Asanž se izjasnio da nije kriv. Preti mu 12 meseci zatvora zbog ove presude.

Inače, navodna žrtva silovanja je zatražila od švedskih vlasti da ponovo otvore njen slučaj. 

Članica Asanžovog pravnog tima Džen Robinson rekla je prethodno da je uhapšen ne samo zbog kršenja uslova kaucije već i u vezi sa zahtevom SAD za ekstradicijom. 

Britanska policija potvrdila je da su Sjedinjene Države zatražile ekstradiciju Asanža čim je uhapšen, javlja Rojters. 

SAD, inače, optužuju Asanža za objavljivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata. Iz njihovog ministarstva pravde su saopštili da se suočava sa potencijalnih pet godina zatvora zbog "zavere sa Čelsi Mening 2010. godine". Asanžov advokat je rekao da bi njemu, u slučaju izručenja, mogao da bude ugrožen život.

Zamenik ministra spoljnih poslova Alan Dankan je, upitan da li će Asanž biti izručen SAD, rekao da ga neće izručiti Americi ako postoji mogućnost da se suoči sa smrtnom kaznom. 

Skotland jard je saopštio da je policiju pozvao ambasador u trenutku kad je Ekvador zvanično uskratio azil Asanžu. 

"Želeo bih da zahvalim Ekvadoru na saradnji i Metropoliten policiji na profesionalizmu. Niko nije iznad zakona", rekao je britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

Ministar je rekao da se Asanž mešao u poslove Ekvadora, preko prijatelja koji žive u toj državi. Rekao je da su među njima i dva ruska hakera.

Na snimku koji je objavio RT vidi se kako nekoliko muškaraca drži Asanža i ugurava ga u kombi, dok on na sebi ima lisice, a u rukama drži neki predmet, koji izgleda kao knjiga. Asanž izgleda neprepoznatljivo i znatno starije.

Interpolova poternica za Asanžom raspisana je 30. novembra 2010. godine, a 7. decembra Britanci su ga uhapsili na osnovu zahteva Švedske. U toj zemlji on je optužen zbog navodnih prestupa seksualne prirode.

Od 2012. nalazio se u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Asanž će se sada naći pred licem pravde u Londonu, a sud će dalje odlučivati o njegovoj sudbini. 

Vikiliks: Prekršeno međunarodno pravo 

Vikiliks je saopštio da je Ekvador nelegalno ukinuo azil Asanžu i da je prekršio međunarodno pravo.

Vikiliks optužuje "moćne aktere", uključujući američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), za "sofisticirane napore" da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.

Vikiliks je na svom nalogu na Tviteru objavio fotografiju Asanža, uz koju je napisao da je "ovaj čovek sin, otac i brat", da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010.

Taj portal je, inače, pre nekoliko dana najavio da će Asanž biti "izbačen" iz Ambasade i da je već sve dogovoreno sa policijom.

Prema navodim Vikiliksa, predsednik Ekvadora odlučio je da izbaci Asanža jer je na sajtu optužen za korupciju i da je povezan sa skandalom pranja novca u ofšor bankama.

Uz to, piše Vikiliks, predsednik Ekvadora je ljut što je Vikiliks objavio privatne fotografije njegove spavaće sobe, trpezarije i zabave na kojoj igraju njegova supruga i ćerke.  

Moreno: Imamo garancije Velike Britanije

Predsednik Ekvadora Lenjin Moreno kaže da je njegova zemlja dobila garancije Ujedinjenog Kraljevstva da Asanž neće biti isporučen zemlji koja bi mogla da ga osudi na smrtnu kaznu.  

"U skladu sa našom jakom posvećenosti ljudskim pravima i međunarodnom zakonu, zatražio sam od Velike Britanije da garantuje da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi bio izložen mučenju ili suočen sa smrtnom kaznom", rekao je Moreno u snimku postavljenom na Tviteru.

"Britanska vlada je potvrdila to pismeno, u skladu sa svojim odredbama", dodao je Moreno, prenela je agencija Rojters.

Kako je rekao predsednik Ekvadora, njegova zemlja ukinula je azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije.

Bivši predsednik Ekvadora Rafael Korea, koji je bio na čelu države u vreme kada je Asanž dobio azil, smatra da je Moreno najveći izdajnik u istoriji Latinske Amerike.

"On je korumpiran, a ovo što je uradio je zločin koji čovečanstvo nikada neće zaboraviti", napisao je Korea na Tviteru

Biografija Džulijana Asanža

Rođen je jula 1971. godine u Taunsvilu, Kvinsland, Australija, gradu smeštenom na severoistočnom priobalju Australije.

Navodno se čak 37 puta selio sa majkom i braćom do 14. godine. I takav način života kao da je postao njegova sudbina. Kao beskućnik proputovao je Aziju, a živeo u Keniji, Tanzaniji, Belgiji, Švajcarskoj i na Islandu.

Promenio je niz škola i fakulteta. Studirao fiziku, matematiku, filozofiju, čak i neurologiju.

Rano se zainteresovao i za računarstvo. Već u šesnaestoj godini bio je osnivač hakerske grupe "Međunarodni podrivači".

Kako je insistirao u potonjim objašnjenjima, imali su strog kodeks koji je podrazumevao da je nedopustivo razaranje sistema u koji su uspeli da provale, kao i ma kakva promena nađenih podataka.

Hapšen je još kao tinejdžer zbog upada u sisteme univerziteta, telekomunikacione kompanije "Nortel", čak i Pentagona i Nase. 

Tek kada se pojavila njegova biografija negde na samom kraju 2010. godine, na šta je Asanž bio primoran kako bi olakšao finansijske prilike, postalo je jasno da je on čuveni haker Mendaks, čiji je životni put opisan u knjizi Sjulet Drajfus "Andergraund".   

O Vikiliksu  

Asanž je Vikiliks osnovao 2006. godine, a sa radom je počeo januara 2007. godine. Osnivač je opisuje kao "Vikipediju bez cenzure".

Za sajt se globalno saznalo 28. novembra, kada je Vikiliks obelodanio više od 251.000 diplomatskih depeša, odnosno prepisku između Stejt departmenta i diplomatskih predstavništava SAD širom sveta.

Taj materijal sadržao je čak 40 odsto poverljive građe, a više od šest odsto tajnih dokumenata.

Sajt Vikiliks dnevno je obelodanjivao 10.000 stranica dokumanata, diplomatskih depeša koje se od tada nisu skidale sa naslovnih strana novina širom sveta, od "prljavih poslova" u svetskoj diplomatiji, pa do zločina, ili tračeva.

Tako je obelodanjena građa o ubistvima u Keniji, potom odlaganju otrovnih materija na tlu Afrike, kompromitujuća prepiska banaka, materijali o dejstvima SAD u Iraku, Avganistanu, ili o prilikama u Gvantanamu.

Za svoj rad Asanž je primio mnoge nagrade i priznanja. 

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво