Libija ne miruje, stranci se spremaju za evakuaciju

Svetska vest broj jedan su sukobi u Libiji, gde se stanje ne smiruje. Dok međunarodni zvaničnici pozivaju na mir, pojedine države evakuišu građane. Organizovana evakuacija srpskih državljana za sada nije planirana, ali je Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo sve naše državljane da ne idu u Libiju i da ko može ode iz te zemlje.

Libijska nacionalna armija (LNA) pokušava da prodre do centra Tripolija, nakon što je lako prešla pustinju i stigla do urbanog dela zemlje, gde je naišla na otpor.

LNA izvodi vazdušne udare na jugu Tripolija dok nastoji da napreduje ka centru sa tripolskog aerodroma koji je van upotrebe, prenela je agencija Rojters.

Naoružane grupe pristižu iz obližnje Misrate kako bi pomogle snagama međunarodno priznate vlade Fajeza el Seraja u blokadi LNA.

Istovremeno, zapadne zemlje traže hitnu obustavu vojnih dejstava i povratak na primirje i mirovni plan, prenela je agencija Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo naveo je u saopštenju da je "duboko zabrinut zbog borbi nedaleko od Tripolija" i pozvao je na razgovore kako bi došlo do okončanja sukoba, prenela je agencija Rojters.

Kako je istakao, SAD se protive vojnoj ofanzivi snaga Kalifa Haftara i traže momentalni prekid tih vojnih operacija ka libijskoj prestonici.

U borbama u Tripoliju do sada je ubijeno najmanje 25, a ranjeno 80 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u tom gradu.

Među mrtvima ima boraca sa obe strane i civila, uključujući i čitavu porodicu, saopštio je portparol Ministarstva zdravlja za Rojters.

Poziv državljanima Srbije da ne putuju u Libiju

U međuvremenu, pojedine države počele su da evakuišu svoje državljane nakon rasplamsavanja sukoba u Libiji.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da nema informacija o ugroženosti Srba u Libiji.

Dačić je novinarima rekao da je Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo sve naše državljane da ne idu u Libiju i da ko može ode iz te zemlje.

"Ali i dalje ima sto do dvesta naših ljudi koji tamo rade i niko se nije javio da postoji problem. Videćemo kako će se dalje odvijati politička i bezbednosna situacija u toj zemlji", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Obnavljanje sukoba u Libiji preti da omete isporuku nafte i gasa, porast migranata u Evropi i potkopava namere Ujedinjenih nacija o pronalaženju dogovora o mapi puta za izbore, a što treba da razreši dugotrajnu nestabilnost u Libiji.

Libija je pogođena nasiljem i političkom nestabilnošću od 2011. godine, kada je svrgnut Muamer el Gadafi. Vladaju dve vlade. Jedna je međunarodno priznata u Tripoliju, a drugu u Bengaziju predvodi komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske, general Kalifa Haftar.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво