Ni Šekspir ne bi napisao ovakvu dramu – Tereza Mej ponovo poražena

Poslanici britanskog parlamenta po treći put su odbacili predlog sporazuma koji je premijerka Tereza Mej napravila sa EU, tako da se Velika Britanija iz Unije neće povući do 22. maja. Pristalice i protivnici Bregzita na ulicama Londona.

Glasanje je okončano sa 344 glasa "protiv" i 286 "za", prenosi Gardijan.

Tereza Mej je rekla da će posledice ovog glasanja biti "teške" i da je parlament po pitanju rešenja za izlazak iz Evropske unije ostao bez opcija.

Podsetila je da su poslanici odbili izlazak bez sporazuma, da i dalje žele izlazak iz EU, ali da su istovremeno odbili sve varijante sporazumnog izlaska koje su bile na stolu. 

Lider Laburističke stranke Džeremi Korbin je pozvao na raspisivanje prevremenih izbora.

Škotska SNP je tražila da se sada opozove Član 50, mehanizam o izlasku iz EU.

Evropska komisija se polako oprašta od Londona

Evropska komisija saopštila je da je sada verovatan Bregzit bez sporazuma 12. aprila, nakon što je britanski parlament po treći put odbio sporazum koji je premijerka Tereza Mej ispregovarala sa Evropskom unijom, prenosi Rojters.

"Komisija žali zbog današnjeg negativnog glasanja u Donjem domu", rekao je neimenovani portparol Evropske komisije.

Dodao je da je EU dala Londonu rok do 12. aprila da informiše Brisel o narednim koracima.

"Biće na Ujedinjenom kraljevstvu da pre ovog datuma navede kojim putem dalje. Scenario 'bez sporazuma' za 12. april je sada verovatni scenario. EU je sada u potpunosti spremna za scenario 'bez sporazuma' u ponoć 12. aprila", naveo je portparol.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je na Tviteru napisao da je odlučio da sazove sastanak Evropskog saveta za 10. april, nakon što je vidio rezultat glasanja u Londonu.

Francuski je predsednik Emanuel Makron je uoči glasanja pozvao britanske poslanike da prihvate sporazum o Bregzitu i upozorio da postoji realan rizik od izlaska Velike Britanije iz Unije bez sporazuma. 

"Moraćemo da odlučimo o vremenskom okviru za primenu (britanskog izlaska iz EU bez sporazuma)... i stoga ćemo ubrzati finalnu fazu priprema", rekao je Makron.

Ocenio je da je od svih zemalja koje će biti najdirektnije pogođene ovakvim ishodom bez sporazuma, Francuska najpripremljenija.

Poslanici su glasali o Bregzitu, ali ne o celom dokumentu, već o njegovom delu. Izjašnjavali su se o tri stavke sporazuma – granici između dve Irske, ugovoru o razvodu Britanije i Unije i građanskim pravima, ali ne i o budućim odnosima Londona i Brisela

Iz Brisela je poručeno da Britanija do 22. maja može da izađe iz Unije, dan uoči izbora za Evropski parlament, ako bude usvojen sporazum.

Šta će biti dalje, ne zna se sa sigurnošću.

Demonstranti ispred Parlamenta 

Tokom rasprave u parlamentu, ispred tog zdanja okupile su se pristalice i protivnici Bregzita.

Mnogi od okupljenih su nosili transparente na kojima su optuživali britansku premijerku Terezu Mej za izdaju, preneo je Rojters.

Uprkos prisustvu velikog broja policajaca, pojedine grupe okupljenih blokirale su put ispred parlamenta uzvikujući da se neće pomeriti i da žele "Bregzit sada".

Oko 1.000 ljudi okupilo se u Biskupovom parku na obali Temze noseći britanske zastave i transparente na kojima je pisalo "Odlazimo sada" i "Poštujte glasanje" u nameri da prošeta do parlamenta.

Aktivisti krajnje desnice održaće svoj skup na Vajtholu, u blizini kancelarije Tereze Mej u Dauning stritu, dok će se levičari okupiti na kontra-maršu nedaleko od njih.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво