Istraga o padu "boinga 737-maks", šta je dovelo do katastrofe

Sistem protiv gubitka snage bio je aktiviran pre nego što je avion dodirnuo zemlju, preliminarni je zaključak istrage ostataka aviona "Etiopijan erlajnsa", saopštila je engleska štampa.

Planirana popravka softvera sprečiće operaciju koja se ponavlja u sistemu i koja je centralni bezbedonosni problem, saopštio je "Boing".

Istražitelji aviona "boing 737-maks" koji se srušio u Indoneziji takođe su se fokusirali na novi sistem za snagu MCAS, preneo je Rojters.

Istraga se, takođe, bavi i kvalitetom treninga pilota ovog modela aviona.

"Boingova" flota "737-maks" prizemljena je širom sveta od nesreće 10. marta. Kompanija je izgubila 28 milijardi dolara tržišne vrednosti, a dovelo je u pitanje unapred izvršene narudžbine aviona vredne više od 500 milijardi dolara.

Federalnom sudu u Čikagu stigla je tužba porodice stradalog državljanina Ruande, u kojoj tvrde da je kompanija "Boing" loše napravila automatski sistem kontrole leta.

Iz "Boinga" nisu komentarisali tužbu.

Najmanje dve godine pre pada aviona u Indoneziji američki i evropski regulatori znali su da kontrolisanje ugla nosa aviona modela "737-maks" možda neće biti dovoljno u sličnim situacijama kao u navedenim nesrećama.

Evropska agencija za avijaciju i svemir (EASA) izdala je sertifikat da je avion bezbedan delimično zbog toga što su smatrali da će dopunske procedure i trening objasniti pilotima "neuobičajene situacije" u kojima bi morali da upravljaju manuelno i da "trimuju" nos aviona.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво