Bez dogovora na samitu Trampa i Kima

Drugi samit američkog predsednika Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong Una završen je bez dogovora, saopštila je Bela kuća. Američki predsednik je u obraćanju medijima izjavio da, iako su vodili konstruktivne razgovore, sada nije trenutak da bilo šta potpiše sa severnokorejskim liderom.

Američki predsednik Donald Tramp je posle iznenadnog prekida samita u Hanoju sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom objasnio zašto se to dogodilo, navodeći da "ponekad morate da odete".

Tramp je izjavio da "iako su vodili konstruktivne razgovore sada nije trenutak da bilo šta potpiše sa severnokorejskim liderom".

"Razgovori su bili korisni. Ja mislim, i državni sekrtetar Majk Pompeo misli, da nije bio pravi trenutak da išta potpišemo. Razmatrali smo mnoge opcije, ali smo odlučili da ih ovaj put ne prihvatimo. Videćemo kako će se to dalje odvijati. Razgovor je bio konstruktivan", poručio je Tramp.

"Kimova vizija denuklearizacije nije u skladu sa američkom", rekao je Tramp ne ulazeći u detalje i dodao da će razgovori sa Kimom biti nastavljeni.

Tramp je rekao da sporazum nije postignut zbog zahteva Severne Koreje da se, u zamenu za denuklearizaciju, ukinu američke sankcije.

Američki predsednik je istakao da nije bio spreman da to učini, prenosi AP.

"Ne bi bilo dobro da se bilo šta potpiše. Bukvalno smo otišli. Proveli smo skoro ceo dan sa Kimom", rekao je Tramp na konferenciji za novinare, prenosi Bi-Bi-Si.

Tramp je naglasio da mu je Kim obećao da će se i dalje uzdržavati od nuklearnog i raketnog testiranja.

Ukazao je da ima "izuzetan odnos" sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom, dodajući da će ga ubrzo pozvati da bi razgovarali o rezultatima samita u Hanoju.

"Sad idem ponovo u avion i letim u prelepo mesto koje zove Vašington", rekao je Tramp na kraju konferencije za novinare, koja je trajala oko 40 minuta.

Novinarima se obratio i američki državni sekretar Majk Pompeo, rekavši da je priželjkivao veći napredak i dodao da je Kim Džong Un bio "nespreman" za ispunjavanje američkih zahteva, prenosi Si-En-En.

"Nismo došli do nečega što je imalo smisla za Sjedinjene Američke Države. Mislim da se predsednik Kim nadao da ćemo to učiniti. Zamolili smo ga da učini više. Bio je nespreman da to učini", istakao je Pompeo i dodao da će za pregovore trebati vremena.

Severnokorejski lider se nije obratio povodom susreta sa Trampom.

Bela kuća je ranije saopštila da Donald Tramp i Kim Džong Un, iako nisu postigli dogovor, vodili su konstruktivne razgovore.

U ovom trenutku nije postignut dogovor, potvrdila je portparolka Bele kuće Sara Sanders i dodala da će se sastanci nastaviti u budućnosti.

Samit je trajao dva sata kraće od planiranog, a otkazana je i očekivana ceremonija potpisivanja sporazuma, navodi AP.

Skraćivanje samita došlo je kao pravo iznenađenje za sve – zbog ohrabrujućih poruka koje su se čule u njihovom poslednjem razgovoru sa novinarima kada je Kim Džong Un neformalno izrazio spremnost za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

"Da nisam spreman, ne bih sada bio ovde", odgovorio je Kim Džong Un novinarima na pitanje da li je spreman za denuklearizaciju.

Kim je u odgovoru na pitanja novinara tokom sastanka sa Trampom rekao da bi pozdravio ideju o uspostavljanju američke kancelarije za vezu u severnokorejskoj prestonici Pjongjangu, prenosi Rojters

Američki predsednik je istakao da je Kimov odgovor o denuklearizaciji dobar odgovor.

"To je možda i najbolji odgovor koji ste do sada čuli", rekao je Tramp.

Amerika traži od Severne Koreje da odustane od celokupnog programa razvoja nuklearnog oružja i projektila, dok Pjongjang želi da se ukloni američki nuklearni kišobran iz regiona, pre svega misleći na Južnu Koreju i Japan, američke saveznike. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво