Rijad, bez izručenja osumnjičenih zbog ubistva Kašogija

Saudijski šef diplomatije isključio je mogućnost izručenja osumnjičenih za ubistvo novinara Džamala Kašogija, nakon što je glavni tužilac u Istanbulu izdao naloge za hapšenje dvojice bivših visokih saudijskih zvaničnika, javljaju zapadne agencije.

"Mi ne izručujemo naše građane", poručio je na pres konferenciji u Rijadu saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir, odgovarajući na pitanje o nalozima za hapšenje koje su objavile turske pravosudne vlasti.

Prema ranijim tvrdnjma turskih zvaničnika, u tužilaštvu je zaključeno kako postoji "snažna sumnja" da su među organizatorima Kašogijevog ubistva početkom oktobra u istanbuluskom konzulatu Saudijske Arabije bili Saud al-Katani, nekadašnji glavni pomoćnik princa Mohammeda bin Salmana, te general Ahmed al-Asiri, koji je bio na dužnosti zamenika kontraobaveštajne službe.

Agencija Rojters podseća da je u novembru američko ministarstvo finansija zbog upletenosti u Kašogijevo ubistvo odredilo sankcije za 17 Saudijaca, među kojima i za Katanija, ali ne i Asirija.

broj komentara 0 pošalji komentar