Kim i Mun zajedno na svetoj planini u Severnoj Koreji

Južnokorejski predsednik Mun Džae In i severnokorejski lider Kim Džong Un posetili su krater na vrhu vulkana koji se smatra svetim u Severnoj Koreji.

U dugačkim kaputima i u pratnji svojih supruga, Kim i Mun su se uhvatili za ruke podigavši ih uvis dok su se fotografisali ispred jezera na planini Paektu, do kojeg su se zajedno prebacili žičarom, prenosi AP.

Poslednjeg dana Munove posete susednoj zemlji radi razgovora o nuklearnim tenzijama i drugim međukorejskim pitanjima, Mun je rekao da bi odnosi između dve Koreje trebalo da se poboljšaju kako bi više Južnokorejaca mogli da poseti vulkan.

Kim je izjavio da je planina Paektu postala "predmet čežnje" Južnokorejaca, ali i Severnokorejaca koji žive izvan zemlje.

Mun: Odbacimo neprijateljstvo, ujedinimo se

Južnokorejski predsednik je prethodno održao govor u Pjongjangu, obrativši se hiljadama Severnokorejaca sa pozivom na okončanje 70-godišnjeg neprijateljstva i izgradnju budućnosti mira i prosperiteta.

"Živeli smo zajedno 5.000 godina, a odvojeno 70 godina. Sada predlažem da u potpunosti odbacimo neprijateljstvo iz proteklih sedam decenija i napravimo veliki korak napred ka miru, kako bismo ponovo postali jedno", poručio je Mun, prenosi AP.

Mun i severnokorejski lider Kim Džong Un su sa suprugama u sredu uveče prisustvovali masovnim igrama "Slavna zemlja" na stadionu u Pjongjangu, gledajući skladni nastup hiljada izvođača.

Južna Koreja je saopštila da su ove igre privukle oko 150.000 gledalaca.

Mun Džae In vratio se u Seul posle trodnevne posete, a lokalni mediji su objavili snimke na kojima se vidi kako avion, kojim je Mun putovao, sleće na vojni aerodrom u blizini Seula.

Očekuje se da će Mun održati konferenciju za novinare povodom posete Severnoj Koreji, prenosi AP.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво