Tramp: Nemam velika očekivanja od samita sa Putinom

Odlazim na samit u Helsinkiju sa malim očekivanjima, izjavio je američki predsednik Donald Tramp, povodom predstojećeg sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Nemam velika očekivanja od samita", izjavio je Doland Tramp u intervjuu za Si-Bi-Es njuz.

Dodao je i da "ništa loše" neće nastati iz njihovog razgovora, te da misli da je dobro da se on i Vladimir Putin sastanu.

"Verujem u sastanke. Verujem da je sastanak sa predsednikom Kimom bio dobra stvar. Mislim da je sastanak sa kineskim predsednikom bio veoma dobra stvar. Tako da verujem u sastanke sa Rusijom, Kinom, Severnom Korejom. Ništa loše neće proisteći iz toga i možda će nešto dobro proisteći", rekao je Tramp.

On je takođe rekao da nije razmišljao o tome da pita ruskog predsednika Vladimira Putina da Amerikancima isporuči 12 ruskih državljana, jer SAD nemaju sporazum o ekstradiciji sa Rusijom.

Američka savezna velika porota optužila je u petak 12 ruskih obaveštajaca da su 2016. godine hakovali kompjutersku mrežu predsedničkog kandidata demokrata Hilari Klinton i Demokratske partije, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

"Mogao bih. Nisam razmišljao o tome. Ali sigurno pitaću o tome. Ponavljam, to se dešavalo za vreme administracije Baraka Obame. Šta god da su radili, radili su tokom Obamine administracije", rekao je Tramp.

Tramp je istakao i da je Nacionalni odbor Republikanaca ima moćne sisteme za sajber bezbednost, za razliku od demokrata.

"Čuo sam da su pokušavali da hakuju i sajtove Republikanskog odbora, ali mi imamo mnogo bolju odbranu, pa nisu uspeli. Mislim da bi Nacionalni odbor demokrata trebalo da se stidi jer je dozvolio da bude hakovan. Imali su lošu zaštitu i zato su mogli da budu hakovani", naveo je Tramp.

Mnogi u Vašingtonu su sumnjičavi, demokratski senatori smatraju da Tramp ide nepripremljen i da Putin to može da iskoristi. Dan uoči teških razgovora, ruski predsednik ugostio je mnoge svetske lidere. I oni najkritičniji, teška srca priznaju da je tokom fudbalskog prvenstva, Rusija pokazala svetu prijateljsko lice i popravila svoj imidž.

Neki posmatrači vide prednosti mogućeg približavanja dve zemlje. Drugi su pesimisti jer su na dnevnom redu Sirija, Ukrajina, sankcije, navodno rusko mešanje u američke izbore, nukelarni sporazumi.

"Rusija želi da pokaže da je priznata na međunarodnoj političkoj sceni, ne samo na Bliskom istoku već i u istočnoj Evropi. Pitanje je kako će Tramp reagovati, jer je pod pritiskom i svoje partije da zauzme čvršći stav prema Rusiji. Iako želi bolje odnose sa Putinom, Tramp je svestan da to nije dobro za njega", smatra novinar iz Vašingtona Brajan Beri.

Na ulicama Helsinkija su protivnici lidera dve super sile, ali i njihove pristalice.    

Ambasador SAD u Rusiji: To nije samit, to je sastanak

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa nastoji da umanji očekivanja od sutrašnjeg dugoočekivanog susreta šefa Bele kuće sa predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju, navodi Blumberg.

"To nije samit. Čuo sam da ga nazivaju samitom. To je sastanak", izjavio je ambasador SAD u Rusiji Džon Hantsman u intervjuu za En-Bi-Si.

Hantsman je takođe u danas emitovanoj emisiji Foks njuz sandej rekao da očekuje da će "maligna aktivnost" Rusije tokom glasanja - uključujući predsedničke izbore u SAD 2016. i Bregzit, biti "jedan deo" agende sastanka Trampa i Putina.

Nije prvi put da glavni grad Finske bude domaćin susreta ruskih i američkih zvaničnika. Tramp i Putin sastaće se u Predsedničkoj palati, zdanju iz 19. veka, koje je svojevremeno bila rezidencija ruskih careva u Finskoj. Domaćin samita, finski predsednik Sauli Ninisto imaće bilateralne susrete sa oba gosta.

Sledi susret u četiri oka - Trampa koji je 18 meseci na čelu države i Putina koji je na vlasti 18 godina. Američki predsednik je već rekao da nisu ni prijatelji ni neprijatelji, već suparnici.

Bezbednosne mere su na najvišem nivou. Kako javljaju agencije, obaveštajni agenti pažljivo su isplanirali maršrute predsedničkih kolona, proverili osoblje i hotele i oslanjaju se na specijalnu opremu koju ne bi odbio ni sâm Džejms Bond. Tokom "Dana D", finski, ruski i američki pripadnici službi bezbednosti biće na istom zadatku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво