Neslaganje u Dauning stritu, Dejvid Dejvis podneo ostavku

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis podneo je ostavku, jer smatra da politika premijerke Tereze Mej podriva pregovore sa Briselom o izlasku Velike Britanije iz EU. Premijerka predložila da novi ministar za Bregzit bude Dominik Rab. Uprkos ostavci, Dejvis kaže da neće ohrabriti svoje kolege da pokušavaju da svrgnu s vlasti Terezu Mej.

Ostavke su, pored Dejvida Dejvisa, podneli i njegov zamenik Stiv Bejker i državna sekretarka za Bregzit Suela Brejvermen, navodi Gardijan. Tereza Mej je predložila da Dejvisovu funkciju preuzme dosadašnji ministar za stanovanje Dominik Rab.

Dejvis je u ostavci naveo da ne želi da bude "neradi regrut" planova Mejove, s kojima se u petak saglasio ceo kabinet.

U pismu ostavke, Dejvis je kritikovao premijerkin plan za Bregzit navodeći da će on ostaviti parlament "u najboljem slučaju u slaboj pregovaračkoj poziciji".

Mejova mu je odgovorila da nije saglasna s tim i zahvalila mu na dosadašnjem radu, navodi Bi-Bi-Si.

Britanska premijerka rekla je da joj je žao što Dejvis odlazi, ali da bi volela da mu "toplo zahvali za sve što je učinio", kako bi oblikovao izlazak Ujedinjenog kraljevstva iz EU.

Upitan da li bi se pridružio drugim poslanicima u pozivu Mejovoj da odstupi s funkcije, Dejvis je za Bi-Bi-Si Radio rekao da neće biti jedan od njih.

"Neću ohrabrivati ljude da to čine, mislim da je to pogrešno raditi", rekao je Dejvis.

Dejvis smatra da je Tereza Mej dobra premijerka i da ne bi želeo da ona bude smenjena, ali je rekao da ne bi iskreno mogao da brani njenu strategiju, prenosi Rojters.

Naglasio je i da se neće kandidovati za lidera Konzervativne partije u budućnosti. 

Britanska vlada postigla je u petak dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije posle Bregzita.

Ministri su podržali plan o uspostavljanju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu sa EU, na osnovu zajedničkog pravilnika, kao i "kombinovanoj carinskoj teritoriji".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво