Ove godine bez Nobelove nagrade za književnost

Nobelova fondacija saopštila je da ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala u vezi sa optužbama za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije, zbog čega je više članova napustilo ovu instituciju.

Fondacija je u saopštenju navela da joj je namera da ovogodišnju Nobelovu nagrada za književnost dodeli naredne godine, zajedno sa nagradom za 2019. godinu, prenosi Rojters.

Datum dodele ovogodišnje nagrade još nije objavljen, mada se ta nagrada uvek dodeljuje u prvoj polovini oktobra.

Švedska akademija, savet uglednih pisaca i lingvista zaduženih za unapređenje švedskog jezika, suočava se s posledicama optužbi za neprimereno seksualno ponašanje supruga jedne od članica te institucije.

Akademija je na udaru optužbi i odavanje imena laureata pre njihovog formalnog objavljivanja.

Fotograf i kulturni poslenik Žan-Klod Arno, koji je oženjen članicom Akademije i spisateljicom Katarinom Frostenson, porekao je sve optužbe - i za neadakvatno seksualno ponašanje i za odavanje imena laureata, navodi Rojters.

Pošto je Arnoa optužilo 18 žena, Frostensonova je podnela ostavku. Jedna od žrtava Gabrijela Hakanson kaže da mu je lupila šamar i pitala ga šta to radi.

"Zaprepašćena sam kako su se bavili celim slučajem. Oni sahranjuju ovu instituciju, negirali su seksualne napade uprkos mojim svedočenjima i svim činjenicama koje su izašle na videlo", dodaje Hakansonova.

Osam članova Akademije "ispalo iz stroja"

Šest od 18 članova Akademije podnelo je ostavke posle ovih navoda, koji se pojavili krajem prošle godine, dok još dva člana ne učestvuju u radu Akademije iz drugih razloga. Svi su bili postavljeni na tu dužnost doživotno, pa je švedski kralj ove nedelje morao da promeni pravila.

Članica Švedske akademije i pisac Kristina Lugn smatra da Akademija vredi dosta i da zbog skandala ne bi trebalo da nestane. "Koliko znam, nijedan član nije ništa loše uradio", dodaje Lugnova.

Švedska akademija je prošlog meseca saopštila da prolazi kroz ozbiljnu krizu i priznala da je poverenje u instituciju, koju je kralj Gustav Treći osnovao 1786. godine, potkopano.

"Ovo je tužan dan za književnost i za umetnost. Švedska akademija i Nobelova nagrada su od velike važnosti ne samo za švedsku književnost već i u celom svetu. Nadam se da će moći da izađu iz krize", kaže ministarka kulture Švedske, Alis Bah Kunke. 

Veoma je retko da dodela Nobelovih nagrada bude otkazana ili odložena, primećuje britanska agencija, podsećajući da je poslednji put dodela nagrade za književnost otkazana 1943. godine, u zenitu Drugog svetskog rata. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво