Makron pred poslanicima u Strazburu; Junker: Prava Francuska se vratila

Predsednik Francuske Emanuel Makron je u Strazburu pozvao Evropljane da brane svoj model liberalne demokratije, u vreme kada se suočavaju s usponom autokratskih režima širom sveta i "neliberalnih demokratija" unutar Evropske unije. Prava Francuska se vratila, ocenio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

U obraćanju pred evropskim poslanicima, Emanuel Makron je pozvao Evropljane da brane svoj model liberalne demokratije, u vreme kada se suočavaju s usponom autokratskih režima širom sveta i "neliberalnih demokratija" unutar Evropske unije.

"U suočavanju sa autoritarizmom, odgovor nije autoritarna demokratija, već autoritet demokratije", rekao je Makron.

On je, istovremeno, pozvao na energičnu kampanju na izborima za Evropski parlament, koji se održavaju u maju 2019, u vreme kada se Evropska unija suočava s izazovima zbog izlaska Britanije iz bloka i porasta nacionalizma.

Ocenio je da je važno imati "demokratsku i kritičku debatu" o tome šta je Evropa.

Makron je dodao da građani "žele novi projekat" za EU, koji se bavi njihovim brigama i strahovima u svetu u kojem, kako je rekao, saveznici poput SAD okreću leđa sporazumima o multilateralnoj trgovini i klimatskim promenama, dodaje AP.

Francuski predsednik je, takođe, pozvao Evropljane da se hitno dogovore o mapi za reformu valute evrozone i ekonomske unije.

Makron je dodao da je Francuska spremna da poveća svoj doprinos budžetu EU, pod uslovom da on postane efikasniji.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, nakon obraćanja francuskog predsednika, pohvalio Makronovu "posvećenost Evropskoj uniji", preneo je Rojters.

"Želim da izrazim svoje emocije i prijateljstvo, kada čujem da se francuski predsednik izražava na način na koji to čini. Prava Francuska se vratila", rekao je Junker obraćajući se poslanicima u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво