Putin: Da sam mogao, sprečio bih raspad SSSR-a

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na forumu u Kalinjingradu da bi, kada bi mogao da vrati vreme, sprečio raspad Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Vladimir Putin je ovo rekao odgovarajući na pitanje koji bi događaj u Rusiji sprečio da je mogao.

Komentar Putina usledio je dan nakon što je najavio da Rusija razvija navodno nepobjedivo nuklearno oružje, podseća AP.

Putin je privukao veliku pažnju 2005. godine kada je u govoru o stanju nacije istakao da je raspad SSSR-a bio "najveća geopolitička katastrofa veka".

Njegov današnji komentar usledio je, kako podseća AP, dan nakon što je objavio da je Rusija razvila navodno nevidljiva nova nuklearna oružja, izazivajući zabrinutost da bi moglo doći do nove trke u naoružanju poput one iz doba SSSR-a.

Kako je agencija ranije prenela, Putin je juče izjavio u obraćanju naciji da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne.

Pomenuo je i podvodni dron velike brzine koji ima interkontinetalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu "Avangard" koja leti 20 puta brže od zvuka i "udara poput meteora", još jednu raketu koju na Zapadu zovu "Satana" i sistem hipersoničnih raketa "Kinžal".

Kako je agencija navela ruski lider je naglasio da je razvoj ruskog novog oružja kakvog nema na Zapadu, usledio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana i američke napore u razvoju sistema raketne odbrane.

Navedeno je da je Putin kazao da su SAD ignorisale žalbe Rusije.

"Niko nas nije slušao. Sada nas čujte", poručio je ruski predsednik.

Navedeno je da je Putin rekao da će novo naoružanje pomoći u obezbeđivanju globalne stabilnosti i staviti tačku na pokušaje slabljenja Rusije.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво