Surkov i Volker razgovarali u Beogradu o Ukrajini

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je za RTS da su specijalni savetnik ruskog predsednika Vladislav Surkov i bivši ambasador SAD pri NATO-u Kurt Volker održali u Beogradu sastanak o primirju na istoku Ukrajine.

Ivica Dačić je rekao da je to pokazatelj promenjene i poboljšane spoljno-političke pozicije Srbije.

Kako je ranije najavljeno, izaslanici su se sastali da bi razgovarali o bržoj implementaciji sporazuma iz Minska kao i o obnavljanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Razgovor u Beogradu deo je mnogobrojnih multilateralnih napora da se taj konflikt reši.

Iz američke ambasade u Srbiji naveli su da je Beograd pogodno i gostoljubivo mesto za ovakvu diskusiju, preneli su ranije beogradski mediji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da, u ovom slučaju, pregovori nemaju za cilj postizanje bilo kakvih specifičnih rezultata.

"Ovo je proces sinhronizacije dve strane, pozicija, razmene infromacija", rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov, preneo je Tas.

Peskov je naveo da je, bez obzira na to, važno da Vašington dobije informaciju iz prve ruke od država, koje čine Normandijsku četvorku (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina).

"Minsk" se odnosi na sporazum iz februara 2015. godine, potpisan u beloruskoj prestonici, kojim se traži prekid vatre u istočnom delu Ukrajine, Donbasu, te su određeni dalji koraci da se okončaju sukobi.

Ovo je drugi sastanak Volkera i Surkova, koga je predsednik Rusije Vladimir Putin delegirao za razgovore o sukubima u istočnoj Ukrajini.

Prvi put su razgovarali 21. avgusta ove godine u Minsku.

Volker je u međuvremenu odbio da se sastane sa Surkovom u Rusiji, a Surkovu je zabranjen ulazak u Evropsku uniju, u okviru sankcija Moskvi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво