Pjongjang pokazuje da je nuklearna sila, SAD i saveznici to teško prihvataju

Strahovi zbog krize na Korejskom poluostrvu jesu opravdani jer bi svaka jednostrana akcija u pravcu vojnog rešenja mogla da dovede do nebrojenih žrtava i materijalnog razaranja, kao i do poremećaja rasporeda snaga u tom delu sveta, kaže za RTS profesorka Fakulteta političkih nauka Dragana Mitrović.

Dragana Mitrović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, ukazala da se u tom delu sveta nalaze neke ekonomski, vojno i politički najvažnije države koje imaju različite stavove.

"Ali mi se čini da su ipak svi opredeljeni za mirni put i put pregovora, koji vodi do trajnog rešenja", rekla je Mitrovićeva.

Kao je navela, izgleda da se svi plaše da bi unutrašnji problemi u SAD mogli da navedu američkog predsednika da posegne za tzv. lakim rešenjem, "koje u ovom slučaju nije lako".

Dragana Mitrović kaže da Severna Koreja pokazuje da je postala nuklearna sila i želi da bude priznata kao takva.

"To je poruka koju SAD i saveznici teško prihvataju jer su negirali realno stanje na Korejskom poluostrvu poslednjih dvadesetak godina", kaže Mitrovićeva.

Ukazuje da Rusija i Kina nisu saglasne sa daljim sankcijama prema Pjongjangu jer su one već oštre i pogodile su Severnu Koreju.

To što američki predsednik Donald Tramp pominje da bi sve zemlje koje trguju sa Severnom Korejom mogle da se nađu pod američkim sankcijama, profesorka Mitrović smatra apsurdnim jer bi se na taj način pod sankcijama našli Japan i Kina, što bi otvorilo novi front suprotstavljanja.

Profesorka FPN-a ističe da Rusija smatra da bi dalja izolacija Severne Koreje predstavljala "guranje na ivicu ambisa" a u tom slučaju potezi očajnika postaju neželjeni i loši.

Komentarišući ulogu Kine, Mitrovićeva je rekla da Peking godinama trpi pritiske zapadnih saradnika jer je najveći davalac humanitarne pomoći Severnoj Koreji i ogroman procenat severnokorejske trgovinske razmene se odvija sa Kinom.

Međutim, kako kaže, Kim Džong Un za razliku od oca i dede ne veruje naročito kineskim liderima i želi da se osamostali. Zbog toga je uticaj Pekinga skroman, iako ga ima, a Mitrovićeva smatra da je za Kinu to postalo veliki balast jer ne može da kontroliše severnokorejski režim.

Govoreći o 9. septembru, nacionalnom prazniku u Severnoj Koreji, Mitrovićeva kaže da ne možemo znati šta će se dogoditi, ali dodaje da se može očekivati lansiranje neke rakete.

"Zbog zapaljive situacije, strepimo od tog datuma, ali ključno je da akteri pokažu uzdržanost jer su pregovori put za rešenje krize", kaže Dragana Mitrović.

Zaključuje da će ishod biti dalje naoružavanje jer Japan nabavlja novi sistem odbrane, a SAD će tu proći kao dobar trgovac. Takođe, Južna Koreja, koja je pod pritiskom Kine zaustavila razmeštanje sistema THAAD, sada će to nastaviti i zbog toga se trka u naoružanju u tom delu sveta nastavlja.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво