Abas traži od SAD da intervenišu zbog detektora za metal u Jerusalimu

Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je od Sjedinjenih Američkih Država da hitno intevenišu i prisile Izrael da ukloni detektore za metal na ulazu u Hramovu goru u Jerusalimu, izjavio je palestinski zvaničnik Nabil Abu Rdeneh.

Rdeneh je naveo da je Abas o rastućim tenzijama u Jerusalimu razgovarao telefonom sa Džaredom Kušnerom, zetom i savetnikom američkog predsednika Donalda Trampa, preneo je AP.

Rdeneh je rekao da je Abas rekao Kušneru da je sitaucija ekstremno opasna i da bi mogla da se otrgne kontroli.

Izraelska policija uhapsila je najmanje 10 istaknutih palestinskih aktivista u Jerusalimu, uključujući Hatema Abdela Kadera, lidera pokreta Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, saopštili su palestinski izvori.

Do hapšenja je došlo uoči očekivanog masovnog protesta Palestinaca zbog odluke Izraela da uvede detektore za metal na ulazu u Hramovu goru u Jerusalimu, preneo je AP.

Istovremeno, izraelska policija je saopštila da je zabranila muškarcima mlađim od 50 godina da uđu u Stari grad pred današnje redovne molitve petkom, preneo je Rojters.

U saopštenju izraelske policije navodi se da je ženama dozvoljen ulazak bez obzira na godine.

Muslimanski lideri su pozvali vernike da se danas mole na ulicama kako ne bi bili kontrolisani detektorima za metal.

Palestinci su se sinoć sukobili sa izraelskim bezbednosnim snagama u blizini spornog jerusalimskog svetilišta, Hramove gore, kada su se vernici skupili zbog molitve.

Portparolka izraelske policije Luba Samri saopštila je da su Palestinci bacali kamenje i staklene boce na policajce, nakon večernje molitve, preneo je AP.

Crveni polumesec Palestine saopštio je da je bilo najmanje 22 povređenih, dok je izraelska policija saopštila da nije bilo povređenih policajaca.

Detektori su postavljeni nakon prošlonedeljnog napada u kojem su tri arapska napadača ubila dva policajca, pre nego što su sami upucani i ubijeni na ulazu u svetilište.

Izrael pravda detektore za metal kao neophodnu meru, što je, navode, redovna pojava na svetilištima širom sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво