Netanjahu: Orban me uverio da će Mađarska biti uz Jevreje

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da je Mađarska možda počinila "zločine" protiv Jevreja u 20. veku, ali da nikada više neće tolerisati antisemitizam.

Netanjahu je rekao da ga je Orban "ponovo uverio" nedvosmislenim rečima da će Mađarska vlada stajati uz jevrejski narod, ocenivši te reči kao "važne", preneo je Rojters.

Netanjahu je u mađarsku prestonicu doputovao u ponedeljak, u prvu posetu jednog izraelskog premijera Mađarskoj od 1989. godine, preneo je AP.

On će se sutra sresti sa liderima drugih centralnoevropskih zemalja u okviru Višegradske grupe - Poljske, Češke Republike i Slovačke.

Međutim, njegov susret koji je najavljen za sredu tokom dana sa liderima jevrejske zajednice u Mađarskoj možda će biti najškakljiviji, ocenjuje američka agencija.

Andraš Hajsler, predsednik Saveza zajednica mađarskih Jevreja, rekao je za AP da je nedavno zatražio od izraelske vlade da objasni toj grupi zašto je Izrael promenio stav o Orbanovoj kampanji protiv Sorosa, koga Orban velikim delom krivi za evropsku migranstsku krizu.

Iako je ta kampanja zvanično okončana u subotu, mnogi bilbordi sa fotografijom nasmejanog Sorosa i natpisom "Ne dopustimo da se Soros poslednji smeje" i dalje se mogu videti u Budimpešti, navodi američka agencija.

Izraelski ambasador u Mađarskoj je 8. jula pozvao na okončanje kampanje protiv Sorosa, koji je preživeo holokaust, ali je dan kasnije izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo "objašnjenje" u kojem navodi da žali zbog izraza antisemitizma, ali da ne želi da "delegitimiše kritike" prema Sorosu, optuživši ga za stalno podrivanje izraelske vlade.

Soros, inače, podržava grupe koje vlada Izraela vidi kao nepravedno oštre prema jevrejskoj državi ili, pak, koje su naklonjene palestinskim stavovima, navodi AP.

Hajsler je rekao da je Jevreje u Mađarskoj obrazloženje izraelskog ministarstva iznenadilo i razičaralo, te da jevrejska zajednica u toj zemlji ima utisak da je "ostavljena na cedilu".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво