Tramp: SAD se povlače iz Pariskog sporazuma

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da Sjedinjene Američke Države od danas prekidaju primenu svih neobavezujućih elemenata Pariskog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena.

Kako bih ispunio uzvišenu dužnost zaštite Amerike i njenih građana, SAD će se povući iz Pariskog klimatskog sporazuma, poručio je Donald Tramp na konferenciji za novinare u Ružinom vrtu Bele kuće.

Tramp je rekao da će od danas SAD prekinuti primenu svih neobavezujućih elemenata tog sporazuma o borbi protiv klimatskih promena, ali da će započeti nove pregovore o vraćanju u Pariski sporazum ili "u neku potpuno novu transakciju po uslovima koji su fer po SAD, njihov biznis, njihove radnike, njihov narod, njihove poreske obveznike"

"Videćemo da li možemo da dođemo do dogovora. Ako možemo da obezbedimo fer dogovor, to je u redu, a ako to ne možemo, i to je u redu", rekao je američki predsednik.

AP navodi da je Tramp naveo da aktuelni sporazum iz Pariza stavlja SAD u "neravnopravan položaj" i da se zbog njega gube poslovi i smanjuju plate.

"Ovaj sporazum je manje vezan za klimu, a više za to da druge zemlje njime obezbeđuju finansijsku prednost nad SAD. To se neće desiti dok sam ja predsednik", rekao je Tramp.

Dodao je da on pokušava da uspostavi "najviše standarde življenja, najviše standarde zaštite životne sredine".

"Ja sam izabran da predstavljam građane Pitsburga, a ne Pariza", rekao je Tramp, misleći pod Pitsburgom na tešku industriju tog američkog grada.

Prethodno je Rojters objavio da će povlačenjem SAD iz Pariskog sporazuma Tramp ispuniti obećanje koje je dao tokom predizborne kampanje, uz poruku da će mu "američki radnici biti na prvom mestu".

Pariski sporazum predstavlja globalni dogovor o borbi protiv klimatskih promena, koji je postignut u decembru 2015.

Cilj sporazuma, oko kojeg se saglasilo skoro 200 država, jeste da delom ograniči zagrevanje Zemlje oslobađanjem ugljen-dioksida i drugih gasova procesom sagorevanja fosilnih goriva.

AP ocenjuje da ovom odlukom Tramp podriva napore sveta u borbi protiv klimatskih promena. Podseća da su SAD, pod bivšim predsednikom Barakom Obamom, pristale na smanjenje emisija ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova sa 28 odsto iz 2005. na 26 odsto 2025. godine, što iznosi oko 1,6 milijardi tona.

Obama je kritikovao odluku svog naslednika, ali je izrazio uverenje da će američke savezne države i kompanije nastaviti angažovanije da rade na zaštiti planete, preneo je Rojters.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво