Abedi napadom želeo da se osveti za ubistvo prijatelja?

Salman Abedi, osumnjičeni za napad u Mančesteru, prošle godine rekao da želi da se osveti zbog ubistva svog prijatelja koga su Englezi napali u tom gradu, tvrdi izvor blizak njegovoj porodici.

Abedijev prijatelj, takođe libijskog porekla, umro je pošto su ga britanski mladići uboli nožem u maju 2016. u Mančesteru, naveo je taj izvor koji je želeo da ostane anoniman. Njima se još uvek sudi.

"Taj incident je probudio gnev među mladim Libijcima u Mančesteru, a naročito kod Salmana, koji je jasno izrazio želju da se osveti", dodao je on, prenosi AFP.

"Uspeli smo da smirimo mlade ljude u naseljima koji su verovali da su oni mete zbog toga što su muslimani. Ali izgleda da Salman nije zaboravio incident", rekao je taj izvor.

Neimenovani izvor navodi i da je lično razgovarao sa Salmanom i pokušao da ga ubedi da je to što želi da učini krivično delo.

Abedijev otac bio član militantne grupe protiv Gadafija

Portparol libijske policije Ahmed bin Salem rekao je da je otac osumnjičenog za bombaški napad u Mančesteru Ramadan Abedi bio je član militantne Libijske islamističke borbene grupe (LIFG), koja je navodno bila povezana sa Al Kaidom.

Policija sa sedištem u Tripoliju uhapsila je Abedijevog oca i brata, posle napada u Mančesteru u ponedeljak kada je ubijeno dvadeset dvoje ljudi, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

Bežeći od režima Muamera Gadafija, koji ga je tražio zbog veza sa tom grupom, Ramadan Abedi je došao u Britaniju, da bi se 2011. godine vratio u Libiju i pridružio pobuni kojom je Gadafi zbačen s vlasti, prenose britanski mediji.

LIFG je osnovana 1995. godine sa ciljem da se bori protiv Gadafijevog režima, a u međuvremenu je rasformirana.

"Posle Gadafijevog ubistva, Abedi je radio u policiji u Tripoliju", rekao je Bin Salem, prenosi AFP.

Naveo je da je istraga u toku i da releventne službe ispituju Abedija zbog čega ne može da iznese više detalja.

Neki članovi LIFG su navodno zadržali veze sa Al Kaidom.

Međutim, Al Kaida je 2007. godine objavila da se LIFG pridružio njenim redovima što je ova grupa kasnije demantovala tvrdeći da nema veze ni sa jednom međunarodnom terorističkom organizacijom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво