Zločin u Mančesteru, veza sa Al Kaidom?

Ramadan Abedi, otac bombaša-samoubice iz Mančestera, navodno je bio član libijske ćelije Al Kaide – to tvrdi bivši libijski bezbednosni zvaničnik. Te navode negirao je lično Ramadan Abedi, koji je za AP iz Tripolija rekao da njegova porodica nije "ona koja sebe raznosi među nevinima".

Bivši libijski zvaničnik kaže da lično poznaje oca osumnjičenog Salmana Abedija, Ramadana, i da je on bio član Al Kaide u Libiji devedesetih godina prošlog veka, prenosi AP.

Naveo je da je Ramadan Abedi bio član džihadističkog pokreta Salafi, najekstremnijeg dela salafista, od kojih su nastali Al Kaida i Islamska država.

Prema njegovim rečima, Abedi, poznat pod imenom Abu Ismail, vratio se u libijsku prestonicu Tripoli.

Međutim, u telefonskom intervjuu za AP iz Tripolija, Ramadan Abedi je rekao da njegova porodica nije "ona koja sebe raznosi među nevinima".

Naveo je da njegov sin nije povezan sa ekstremistima ili bombaškim napadom u Mančesteru, kao i da se sa njim čuo pre pet dana, kada mu je potvrdio da će posetiti Saudijsku Arabiju.

"Zvučao je normalno", rekao je Ramadan.

Danas je uhapšene još dve od ukupno šest osoba koje se dovode u vezu sa samoubilačkim napadom u Mančester areni.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, uhapšena je žena nakon oružane racije u jednom stambenom bloku, navodi Rojters.

Prethodno je u Viganu, 27 kilometara zapadno od centra Mančestera, uhapšen čovek koji je nosio paket.

"Danas posle podne smo izveli hapšenje u Viganu u okviru istrage o užasnom napadu u Mančester areni", rekla je portparolka policije u Mančesteru.

Prema njenim rečima, on je prilikom hapšenja imao paket koji je trenutno na analizi, navodi Rojters.

U međuvremenu, šef policije u Mančesteru Jan Hopkins izjavio je da je sada već jasno da se istražuje teroristička mreža koja je umešana u taj slučaj.

"Mislim da je veoma jasno da je reč o mreži koju istražujemo. I kao što sam već rekao, brzo napredujemo. Ovde se sprovodi opsežna istraga i aktivnosti se odvijaju u celom Mančesteru dok mi pričamo", rekao je Hopkins novinarima, prenosi Rojters.

Prethodno je izvor blizak istrazi naveo da policija traga za saučesnicima koji su verovatno pomogli Salmanu Abediju da napravi bombu za koju je, kako je rekao, bio potreban određen nivo stručnosti.

U terorističkom napadu, koji se dogodio pred kraj koncerta američke pevačice Arijane Grande u ponedeljak uveče, poginule su 22 osobe, a među njima su bila i deca.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво