Svetski lideri solidarni sa Britanijom – osude napada

Nakon eksplozija u Mančesteru u kojima su poginule 22 osobe, svetski lideri izražavaju žaljenje i solidarnost. Vladimir Putin osudio "cinični zločin" a Angela Mekrel obećala borbu protiv ekstremista. Emanuel Makron razgovarao sa Terezom Mej. Osuda i iz Saveta bezbednosti UN.

OEBS, UN, Evropska unija, kao i mnogi svetski lideri osudili su napad u Mančesteru u kojem su stradale najmanje 22 osobe.

Brisel je ukazao na neophodnost jačanja zajedništva u borbi protiv terorizma.

"Očigledno je da će u EU, mreža za borbu protiv terorizma i radikalizacije biti na raspolaganju Velikoj Britaniji, jer ovi izazovi zahtevaju zajednički odgovor", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je reči saučešća britanskom narodu i premijerki Terezi Mej povodom napada u Mančesteru.

"Danas mi tugujemo sa vama. Sutra ćemo zajedno sa vama da radimo u borbi protiv onih koji pokušavaju da unište naš način života. Oni su potcenili našu otpornost. Ovi kukavčiki napadi će samo ojačati našu predanost da zajedno pobedimo počinioce takvih zlodela", poručio je predsednik Evropske komisije.

Oglasio se i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk koji je poručio da je njegovo "srce sa Mačesterom, a misli sa žrtvama".

I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uputio je reči saučešća svima koji su pogođeni "varvarskim napadom u Mančesteru", a Britancima poručio da NATO stoji sa Velikom Britanijom u borbi protiv terorizma.

Tramp, Putin i Merkelova uz Britance 

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je solidarnost sa Velikom Britanijom i osudio "zle gubitnike" koji stoje iza tog napada.

"Napadnuta su nevina deca. Zla ideologija mora biti uništena. Mislim potpuno uništena", rekao je Tramp nakon sastanka sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Vitlejemu, prenosi AP.

Prema njegovim rečima, civilizovani narodi moraju da se ujedine kako bi zaštitili ljudske živote.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da je Rusija spremna za još bližu antiterorističku saradnju sa britanskim partnerima. "Odlučno osuđujemo taj cinični, nečovečni zločin. Verujemo da nalogodavci neće ostati nekažnjeni", naveo je Putin u telegramu britanskoj premijerki Terezi Mej.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je poručio da se Moskva zalaže za koordinisane napore u pružanju otpora terorizmu. "Izražavamo saučešće britanskoj vladi, narodu i porodicama žrtava", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je šokirana zbog napada i obećala je da će se boriti protiv onih koji čine takva nezamisliva zlodela.

"Ovaj napad za koji se sumnja da je teroristički samo će ojačati našu rešenost da nastavimo da delujemo zajedno sa našim britanskim prijateljima protiv onih koji planiraju i izvode takva neljudska dela", poručila je ona, prenosi Rojters.

Merkelova je, takođe, britanskom narodu poručila da je Nemačka uz njih.

"Napadnuta čitava slobodna Evropa"

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je telefonom sa britanskom premijerkom Terezom Mej povodom napada u Mančesteru i izrazio saosećanje i solidarnost sa Britanijom, saopštila je Makronova pres služba.

Francuski predsednik je posetio i britansku ambasadu u Parizu i izrazio podršku ambasadoru, obećavši poboljšanje obaveštajne saradnje u Evropi.

On je rekao da je "napadnuta čitava slobodna Evropa, napadnuta evropska mladost".

Francuski premijer Eduard Filip pozvao je građane Francuske da budu oprezni, povodom eksplozije u Mančesteru, koju je nazvao "gnusnim zločinom".

Australijski premijer Malkom Turnbul izjavio je danas da je u Mančesteru "brutalan napad na mlade bilo gde", prenosi AP.

"Ovaj incident, napad, posebno je podlo, posebno kriminalno, posebno strašno delo jer izgleda da je direktno usmeren bio na tinejdžere. Ovo je napad na nevine. Sigurno ne postoji zločin koji je više uvredljiv od ubistva dece", rekao je Turnbul u australijskom parlamentu.

Portparol japanske vlade Jošihide Suga osudio je napad i izrazio saučešće porodicama žrtava.

"Ukoliko je ovo teroristički napad, on ne može biti opravdan ni na koji način i Japan čvrsto osuđuje takav teroristički akt. Japan se solidariše sa narodom Velike Britanije", naveo je on u saopštenju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво