Kineske rakete na granici sa Rusijom, Kremlj navodi da nije zabrinut

Fotografije kineskih balističkih raketa tipa "dongfeng 41" razmeštene u provinciji Hejlungđang, na granici sa Rusijom, objavljene su u kineskim medijima, piše list "Global tajms". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da Rusija ne smatra pretnjom to što Kina postavlja interkontinentalne balističke projektile blizu granice dve zemlje. Predsednik ruske Akademije za geopolitičke probleme Konstantin Sivkov smatra da je to odgovor Kine na pretnje koje je izneo predsednik SAD Donald Tramp.

List navodi da su fotografije balističkih raketa načinjene u provinciji Hejlungđang i da vojni analitičari misle da je reč o drugoj strateškoj brigadi "dongfeng 41", koja bi trebalo da bude postavljena na severoistoku Kine.

Fotografije kineskih balističkih raketa tipa "dongfeng 41" objavljene su u kineskim medijima, prenose pojedini mediji iz Hongkonga i sa Tajvana, piše Global tajms.

Prema dostupnim izveštajima, "dongfeng 41" ima domet od 14.000 kilometara i nosivost od 10 do 20 nuklearnih bojevih glava. Takođe, smatra se jednom od najnaprednijih balističkih raketa u svetu.

Većina vojnih stručnjaka veruje da je Kina završila istraživanje u vezi sa tom raketom, kao i njenu proizvodnju i da su uslovi za njenu primenu optimalni. Većina podataka o toj raketi je pod oznakom državne tajne. 

Nema preciznih podataka koliko takvih strateških raketnih brigada Kina ima i gde su razmeštene.

Neki mediji taj korak povezuju sa provokativnim izjavama američkog predsednika Donalda Trumpa o Kini i time što Sjedinjene Američke Države "nisu pokazivale odgovarajuće poštovanje" prema kineskim oružanim snagama. Smatraju da je to odgovor Pekinga.

Kremlj: Rusiju ne uznemiravaju kineske rakete blizu granice

Rusija ne smatra pretnjom to što Kina postavlja interkontinentalne balističke projektile blizu granice dve zemlje, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Peskov je novinarima rekao da je Kina "strateški saveznik" Rusije i partner "u političkom, trgovinskom i ekonomskom smislu", preneo je Tas.

"Ne smatramo nastojanje Kine da razvije svoje oružane snage pretnjom, i čak i ako je ta informacija (o razmeštanju interkontinentalnih balističkih projektila blizu ruske granice) istinita, ne vidim pretnje po našu zemlju", rekao je Peskov.

Predsednik ruske Akademije za geopolitičke probleme Konstantin Sivkov rekao je da će rakete u provinciji Hejlungđang moći da pogode mete u SAD, Kanadi i Evropi. On je dodao da te rakete ne mogu da pogode mete u poluprečniku od 3.000 kilometara, pa velika teritorija Rusije neće biti u njihovom dometu.

"Ovo je kineski odgovor na pretnje koje je izneo novi predsednik SAD Donald Tramp. Takođe, kineske rakete će moći da prođu povoljniju severnu stratešku rutu za dolazak do meta u SAD, zaobilazeći time raketnu odbranu SAD", rekao je Sivkov.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво