Demokratama prednost u oba doma Kongresa

Na izborima za američki Kongres koji su održani istovremeno sa predsedničkim, Demokratska stranka je povećala svoje vođstvo u oba doma i potisnula republikance, ali ipak ne u meri u kojoj je to očekivano.

Povećanjem kontrole nad američkim Kongresom demokrate su u poziciji da brzo sprovode ambiciozni plan novoizabranog predsednika Baraka Obame, kada novi saziv počne zasedanje u januaru.

Ovo je prvi put od 1992. godine, od administracije Bila Klintona, da demokrate imaju predsednika i većinu u oba doma Kongresa.

Demokrate koje su pre izbora kontrolisali Predstavnički dom Kongresa sa 235 prema 199, plus jedno upražnjeno mesto, prema preliminarnim rezultatima povećaće većinu za još 20 mesta, što je nešto manje nego što su ranije analitičari predviđali.

U Senatu, demokrate su osvojile najmanje pet novih mesta i sada imaju 56 senatora. Nadaju se da im konačni rezultata doneti još neko mesto.

To je ipak nešto manje od 60 mandata, potrebnih da se prilikom izglasavanja zakona mogu prevazići proceduralne prepreke u Senatu koji broji 100 delegata.

Na krilima Obamine harizme 

Na talasu neraspoloženja prema republikanacima, najviše zbog nepopularnosti predsednika Džordža Buša, kao i zbog entuzijazma koji je podstakao harizmatični Obama, demokrate su ostvarile jedan od najboljih rezultata na izborima za Kongres u protekloj deceniji.

Demokrate se nadaju da će uspeti da privole na svoju stranu i nekoliko umerenih republikanaca, kako bi mogli lakše da donose odluke, uključujući i one koje se odnose na povlačenje američkih trupa iz Iraka i mere potrebne da se okonča najgora ekonomska kriza od Velike depresije.

Demokrate su osvojile većinu u Senatu i Predstavničkom domu pre dve godine, ali ta većina nije bila dovoljno velika da bi sprečila republikance da redovno blokiraju zakone.

"Republikanci će morati da budu kooperativniji. Oni moraju da shvate da njihov stari način blokiranja svega, jednostavno ne ide njima na ruku. Oni su ovog puta baš dobro isprašeni", rekao je jedan zvaničnik iz redova demokrata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво