Francuske verske vođe traže pooštrenje bezbednosnih mera

Verske vođe u Francuskoj pozvale su vlasti te zemlje da povećaju bezbednost u verskim objektima, nakon što su u utorak u jednoj crkvi u pokrajini Normandija dvojica džihadista ubila sveštenika.

"Želimo iz dubine duše da naši verski objekti budu u većem bezbednosnom fokusu, stalnom fokusu", izjavio je vođa francuskih muslimana Dalil Bubaker nakon sastanka sa predsednikom države Fransoa Olandom, prenela je agencija AFP.

Oland je održao sastanak sa vođama najvećih verskih zajednica u zemlji nakon jučerašnjeg napada u gradu Sant-Etjen-di-Ruvre, gde su dvojica napadača u crkvi tokom jutarnje mise nožem ubili 86-godišnjeg sveštenika.

Bubaker, koji je govorio u ime francuskih muslimana, izrazio je svoje "duboko žaljenje" zbog napada, kojeg je opisao kao "svetogrđe koje se protivi protiv svega što propoveda naša vera".

Pariski nadbiskup kardinal Andre Vent-Troa je pozvao katolike da "prevaziđu mržnju u svojim srcima" i da ne "ulaze u igru" Islamske države, koja želi da "okrene jedne protiv drugih decu iz iste porodice".

Taj napad, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, dogodio se samo dve nedelje nakon što je Tunišanin Mohamed Lahuaiej Bulel na šetalištu u Nici tokom proslave Dana pada Bastilje kamionom pokosio i ubio 84 osobe.

Premijer Manuel Vals rekao je da iza ubistva sveštenika stoji namera da se "izazove verski rat u Francuskoj", navodi "Indipendent".

"Cilj napadača na sveštenika bio je da se građani Francuske nahuškaju jedni na druge, da napadaju religiju jedni drugih i da se tako izazove verski rat", rekao je Vals, prenosi "Ajriš tajms".

U Francuskoj se u poslednjih 18 meseci dogodilo više terorističkih napada, ali neki posmatrači kažu da je jučerašnji zločin prvi pokušaj da se udari u srce ruralnog dela francuskog društva, piše "Independent".

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво