Marš ekstremista za "Slegzit" i kontraprotest antifašista

Centrom Bratislave uz jaku pratnju policije prošlo je više od hiljadu aktivista slovačke ekstremističke desnice, simpatizera parlamentarne Narodne stranke naša Slovačka, neonacista i Slovačkog zajedništva. Aktivisti su organizovali pohod protiv "diktature Brisela", islama i izbeglica, a za referendum koji bi, kao u Velikoj Britaniji, doveo do "Slegzita" – odlaska Slovačke iz EU.

S druge strane, oko 1.000 aktivista za ljudska prava, građana i političara slovačke opozicije, prošlo je popodne drugom trasom kroz centar grada u kontra-pohodu, s ciljem da pokažu da Slovaci i njihov glavni grad Bratislava odbijaju povampirenje fašizma.

Ekstremiste su antifašisti dočekali podrugljivim natpisima kredom duž njihove trase, od Glavne železničke stanice, a trg su neopaženo ranije tokom dana ispolivali lepljivim voćnim sirupom i radovali se kao mala deca kako se ekstremistima lepe đonovi, te teško hodaju.

"Cilj je da upozorimo na aktuelne probleme. Došli su da nas podrže i Nemci, Srbi, Česi, Poljaci i Hrvati. Pozvali smo i političare iz parlamentarne Narodne stranke naša Slovačka, ali niko nije došao", rekao je jedan od organizatora ekstremističkog marša "Stop likvidaciji Evrope", Marijan Magat.

"Narodna stranka naša Slovačka" predsednika regiona Banske Bistrice Marijana Kotlebe čiji su članovi učestovovali na sličnom pohodu prošle godine, ovog puta je preporučila svojim poslanicima da se ne pojavljuju, da ne bi dali povoda vlastima da stranku zabrane, a objavili su samo da od ponedeljka počinju da sakupljaju potpise na peticiji za referendum o izlasku Slovačke iz Evropske unije.

Uz skandiranje "Slovačka Slovacima!", "Na stražu!" – pozdrav iz vremena Drugog svetskog rata i marionetskog slovačkog klerofašističkog režima predsednika Jozefa Tisa, odgovornog za deportaciju i smrt desetina hiljada Jevreja, i pesme iz istog mračnog poglavlja istorije Slovaka, ekstremisti su mirno prošli centrom, u pratnji jakog policijskog kordona.

U vatrenim govorima po dolasku na Trg slobode, zahtevali su "kraj diktature EU", "Slegzit", psovali nemačku kancelarku Angelu Merkel, pretili vešalima slovačkom predsedniku Andreju Kiski, optuživali muslimane za nasilje i perverzije, tražili oružje i da Slovačka hitno izađe iz šengenskog prostora kako bi sama mogla da čuva svoje granice.

"Hiljadu besnih muškaraca bolje će zaštiti naše granice i žene od policije", izjavio je, uz buran aplauz, jedan od govornika koji je apelovao da se Slovaci samoinicijativno okupe u domobrane.

Okupljenima u pohodu i na demonstracijama protiv Evropske unije i izbeglica, obratila se i Sigrid Žizel iz krajnje desničarske nemačke stranke NPD, i zatražila da se uhapsi nemačka kancelarka Angela Merkel i njeni, kako je rekla, "satanistički pajtaši", a izbeglice je označila za oruđe i deo plana za uspostavljanje novog svetskog poretka.

Ove godine na ulice Bratislave izašlo je tri puta manje simpatizera i aktivista ekstremne desnice nego u sličnom pohodu prošle godine, a kontramiting je ovog puta bio brojniji i na kraju se u protestu protiv fašizacije Slovačke okupilo oko 1.000 ljudi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво