UN: ID sprovodi genocid nad jezidima

Pripadnici Islamske države izvršili su genocid nad jezidima u Siriji i Iraku, pokušavajući da unište tu zajednicu od 400.000 ljudi, objavili su istražitelji Ujedinjenih nacija.

U izveštaju zasnovanom na razgovorima sa desetinama preživelih, ističe se da su pripadnici Islamske države u Iraku i Siriji, od avgusta  2014. godine, sistematski zarobljavali jezide nastojeći da "izbrišu njihov identitet" u kampanji koja odgovara definiciji genocida, kako je navedeno konvencijom UN iz 1948. godine.  

"Genocid nad jezidima još traje", piše u izveštaju.

Paulo Pinjero, predsednik komisije istražitelja, izjavio je na konferenciji za štampu da taj zločin odnosno genocid mora da pokrene odlučniju akciju na političkom nivou, "uključujući Savet bezbednosti UN".

Istražitelji su, takođe, pozvali velike sile da pomognu u spasavanju najmanje 3.200 žena i dece, koje još uvek drži Islamska država, i da taj slučaj uputi Međunarodnom krivičnom sudu. 

Metodi kojima pripadnici Islamske države nastoje da uništi identitet jezida obuhvataju prisiljavanje muškaraca da biraju između prelaska u islam i smrti, silovanje devojčica, prodaju žena kao robinja i prinuđavanje mladića da se bore u njihovim redovima. Više masovnih grobnica sa telima jezida je otkriveno, navodi Rojters.

"Nijedna druga verska grupa koja postoji u oblastima koje kontroliše ID u Siriji i Iraku nije bila izložena takvom uništenju kakvo su pretrpeli jezidi", piše u izveštaju. 

Jezidi su etničko-verska zajednica čija verovanja kombinuju elemente više drevnih religija Srednjeg istoka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво