Uhapšeni pripadnik Hamasa otkrio informacije o tunelima

Izraelske bezbednosne snage objavile su da su uhapsile 17-godišnjeg Palestinca iz pojasa Gaze, člana vojnog krila Hamasa, od koga su dobile "veoma vredne informacije" o mreži tunela koji vode u Izrael.

Tinejdžer je uhapšen u zajedničkoj operaciji izraelske armije, policije i bezbednosne službe, kada je prošao kroz bezbednosnu ogradu još prošlog meseca, ali je danas skinut embargo na tu vest.

Nije nosio nikakvo oružje i navodno nema veze sa drugim članovima Hamasa koji su ranije uhapšeni. Tokom istrage rekao je da je povezan sa Hamasom u području Beit Lahije na severu i da se uglavnom bavio tunelima otkako je u toj radikalnoj organizaciji, preneli su izraelski mediji.

Priznao je da su tuneli namenjeni specijalnoj jedinici Hamasa nazvanoj Nakba (katastrofa, kako Palestinci zovu stvaranje Izraela 1948. godine) za otmice izraelskih vojnika, samoubilačke bombaške napade i druge velike napade na izraelske gradove.

Zatvorenik je takođe rekao da Hamas prokopava tunele ispod Gaze koji će omogućiti borcima te organizacije da pređu celu dužinu i širinu pojasa pod zemljom.

Površina tog pojasa na obali Sredozemnog mora je 365 kilometara kvadratnih, dužina 41, a širina od šest do 12 kilometara. Tuneli imaju sobe i sve što je potrebno za borce specijalnih snaga Hamasa, navode izraelski mediji.

Većina otvora tunela je locirana u i oko škola, džamija i privatnih kuća, prokopani su tamo pod pretpostavkom da Izrael neće napadati takva mesta.

Uhapšeni Palestinac je takođe rekao bezbednosnoj službi Izraela kroz kakve je kurseve prošao u vojnom krilu Hamasa, Brigadama Izadin a-Kasam.

On je drugi uhapšeni sedamnaestogodišnji kopač tunela u proteklih mesec dana. Prethodno uhapšeni je takođe obelodanio mnoge detalje o tunelima Hamasa.

Zahvaljujući dvojici uhapšenih izraelska strana je došla da informacija o metodama kopanja tunela, sredstvima za komunikaciju i lokaciji otvora kroz koje se jedinice ubacuju u Izrael, navela je agencija AP.

Hamas je koristio te tunele za napade na Izrael tokom 50 dana rata u leto 2014. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво