Brejvik delimično dobio proces za kršenje ljudskih prava

Masovni ubica Anders Bering Brejvik delimično je dobio sudski proces protiv norveške države u kome je tvrdio da je u zatvoru bio žrtva kršenja ljudskih prava, prenosi Rojters.

"Zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana je temeljna vrednost demokratskog društva. To važi bez obzira na sve i kada je reč o tretmanu terorista i ubica", rekla je sudija Helen Andenaes Sekulić u svojoj presudi.

U presudi se, međutim, navodi da norveška država nije prekršila Brejvikovo pravo na privatni i porodični život.

Brejvik se nalazi u zatvoru otkad je 2011. godine iz vatrenog oružja i automobilom-bombom ubio 77 ljudi, prenela je agencija.

Taj desničarski ekstremista je na ročištu u martu, povodom svoje tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Norveško državno tužilaštvo je, međutim, tvrdilo da je izolacija Brejvika neophodna pošto je "ekstremno opasan" i da su uslovi u kojima boravi u zatvoru "daleko iznad granica onog što je prihvatljivo" u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Brejvik, koji je ročište u martu započeo sa nacističkim pozdravom, a pojavljivanje na sudu iskoristio da promoviše svoje ekstremističke stavove, služi zatvorsku kaznu od 21 godinu, koja može da bude produžena ukoliko bude procenjeno da je i dalje opasan.

Tridesetsedmogodišnji osuđenik tvrdi da "već pet godina pokušavaju da ga ubiju" držeći ga u izolaciji koju on doživljava kao torturu.

Brejvik na raspolaganju ima tri ćelije: jednu za život, drugu za učenje i treću za fizičke vežbe. Na raspolaganju ima trenažni bicikl, konzolu za video-igre, knjige, novine, a dozvoljena su mu i učešća u zatvorskim proslavama praznika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво