Pendžab, napad na bazu indijskih "migova 29"

Najmanje šest osoba ubijeno prilikom napada na vazduhoplovnu bazu Patankot u Pendžabu, gde su smešteni indijski avioni Mig-29 i helikopteri, javlja indijska NDTV. Sve oči uprte u radikalnu, islamističku Armiju pravednika.

Među ubijenima su dva vojnika i četiri napadača. Kako se čini, napadači su u bazu upali u policijskom automobilu, koji su ukrali pre nedelju dana.

Kako javlja fotograf agencije AP, jedan helikopter je zapaljen.

Portparolka vazduhoplovnih snaga Roče D'Silva izjavila je da su najmanje četiri napadača pre zore ušli u deo baze gde su smešteni vojnici i otvorili vatru.

Posle višesatne razmene vatre četiri napadača su ubijena, a policija je zatim počela da pretražuje šire područje u potrazi za mogućim drugim napadačima, prenose indijski mediji. 

Dodatni detalji i identitet napadača su nepoznati, a indijski mediji akciju povezuju sa ubistvom sedam civila i policajaca pre četiri meseca.

Indijska obaveštajna služba za taj napad optužuje islamiste iz organizacije Laškar el Taiba, ili Armija pravednika.

Patankot se nalazi u indijskoj državi Pendžab, na auto-putu koji povezuje državu Džamu i Kašmir gde je većinsko muslimansko stanovništvo, s ostatkom zemlje.

Policija istražuje da li su napadači došli iz tog dela zemlje ili iz susednog Pakistana.

Pobunjenici često izvode napade u indijskom delu Kašmira, gde se od 1989. godine bore za nezavisnost Kašmira ili njegovo spajanje s Pakistanom.

Premijer Indije Narendra Modi je prošle sedmice otišao u iznenadnu posetu Pakistanu i sastao se s pakistanskim premijerom Navazom Šarifom, što je ocenjeno kao mogući znak poboljšanja odnosa dve nuklearne sile.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 02. jan 2016, 15:53) - goran [neregistrovani]

kakvo znanje iz istorije

kao prvo, Engleska Imperija (Ujedinjeno Kraljevstvo) tada nije imala kraljicu već kralja. Kao drugo, Inidja i Pakistan su bili u jednoj državi nakon dobijanja nezavisnosti, Ubrzo nakon sticanjan nezavisnosti počinju sukobi između muslimana i Hindusa zbog sukoba u vrhu vlasti Indije. Došlo je do ogromnih žrtava, bilo je nezapamćenih zločina, o kojima se ba š i ne piše i govori u Evropi, i sve je stalo tek kada je Gandi stupio u štrajk glađu u znak protesta protiv politike i jedih i drugih (Hindusa i muslimana), pošto tada već nije imao nikakvu izvršnu vlast. Bio je na samrti i strasti su se smirile tekada je njegov saborac iz vremena borbe protiv kolonijalizma, i kasniji prvi predsednik Paksitana, došao kod njega i zamolio ga da prekine štrajk. Kasnije su se dogovorili da "razmene" stanovništvo. A, Bangaldeš je nastao jer je u Pakistanu počeo građanski rat zbog svađe dve porodice na vlasti i zbog izbora. Britanija nema tu nikakvu ulogu.

(subota, 02. jan 2016, 15:08) - anonymous [neregistrovani]

ID

Resili da ukradu avione.

(subota, 02. jan 2016, 11:06) - anonymous [neregistrovani]

a

Ма није се Пакистан одцепио,већ је то урадила "хумана" краљица Велике Британије.Како је настао Бангладеш,па то је Источни Пакистан.То су границе које су цртане у канцеларијама,не гледајући стање на терену!

(subota, 02. jan 2016, 06:51) - anonymous [neregistrovani]

Žalosno

je što se Indija posle odcepljenja Pakistana opet tuče sa muslimanima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">