Читај ми!

Policijske akcije zbog napada u Parizu, hapšenja u Belgiji i Francuskoj

Belgijska policija uhapsila je u Briselu četiri osobe koje su osumnjičene da su povezane sa sinoćnim terorističkim napadima u Parizu, saopštile su belgijske vlasti. Otac i brat jednog od napadača-samoubica je priveden u Francuskoj. Dvoje osumnjičenih zbog napada su ranije registrovani kao migranti u Grčkoj, javlja AFP. Jedna osoba uhapšena na londonskom aerodromu Getvik s oružjem ali se ne zna da li je povezana s napadima u Parizu.

23.10 - Pritvoreni otac i brat jednog od napadača-samoubica u Parizu, javlja AFP. Pretražuju se njihove kuće u gradiću Romiji sir Sen, udaljenom oko 130 kilometara od Pariza.

21.40 - Belgijski premijer je saopštio da je uhapšeno nekoliko osumnjičenih u vezi sa napadom. Naveo je da je među uhapšenima i jedna osoba koja je bila u Parizu u vreme napada. 

20.50 - Belgijski tužioci otvorili antiterorističku istragu povodom napada u Parizu. 

20.30 - Dvoje osumnjičenih koji se dovode u vezu sa napadom u Parizu registrovani su kao migranti u Grčkoj javlja AFP 

20.24 - Prema izveštaju belgijskog dnevnika Dernijer er, trojica terorista iz organizovane grupe koja je izvršila napade u Parizu su bili belgijski državljani.

19.10 - Uhapšene četiri osobe u Briselu zbog sumnje da su povezane sa napadima u Parizu.

Portparol tužilaštva Kun Hens rekao je novinarima da je u briselskom predgrađu Molenbek, u kome pretežno žive građani marokanskog porekla, sprovedena antiteroristička akcija u kojoj je uhapšeno nekoliko ljudi.

Akcija je pokrenuta nakon što je otkriveno da je jedan od automobila iz koga su teroristi pucali na posetioce pariskog restorana imao belgijske registarske tablice koje su povezane sa adresom u Molenbeku, rekao je Hens.

Iako detalji o uhapšenima još nisu zvanično objavljeni, belgijski mediji javljaju da je uhapšeno četvoro ljudi, od kojih su troje Belgijanci, dok je četvrti francuski državljanin.

Navodno se radi o grupi terorista koja je učestvovala u napadu u Parizu i uspela da pobegne u Belgiju nakon sinoćnjeg napada.

Nekoliko očevidaca u Parizu reklo je da su videli napadače kako ulaze u automobil belgijske registracije.

Izvori bliski istrazi ocenili su da je jedna od hipoteza da je jedna ekipa napadača došla iz inostranstva i da je sprovela napade uz pomoć francuskih državljana.

Belgija drži evropski rekord po broju svojih građana koji su se pridružili džihadističkim organizacijama na Bliskom Istoku, a Molenbek ima reputaciju "rasadnika terorista" zbog jake aktivnosti ekstremnih islamista u tom predgrađu.

Francuska policija je privela oca i brata jednog od napadača povezanih sa serijom terorističkih napada u Parizu i pretražuje njihove kuće.

Izvori bliski istrazi rekli su za agenciju AFP da je u toku pretres kuće napadačevog oca u mestu Romiji sir Sen, udaljenom oko 130 kilometara istočno od Pariza, kao i njegovog brata u obližnjem mestu Bondufle.

Ranije je francuska policija identifikovala jednog napadača kao francuskog ekstremistu, dok je kod jednog od kamikaza koji su izveli napad na pariski stadion "Stad de Frans" pronašla sirijski pasoš, a kod drugog egipatski.

Dvoje osumnjičenih zbog napada registrovano u Grčkoj 

U međuvremenu je agencija AFP javila da su dve osobe koje su osumnjičene bog napada u Parizu registrovane kao migranti u Grčkoj.

Ranije je grčki ministar Nikos Toskas rekao da je jedna osoba sa sirijskim pasošem koja je osumnjičena za terorističke napade u Francuskoj stigla 3. oktobra na grčko ostrvo Leros.

"Želimo da saopštimo da je vlasnik pasoša pronađenog u Parizu prošao kroz grčko ostrvo Leros 3. oktobra gde je identifikovan na osnovu pravila EU...", rekao je grčki ministar.

Dodao je da vlasti u Grčkoj ne znaju da li je pasoš proveren u još nekoj zemlji kroz koju je napadač prošao dok je stigao u Francusku.

Grčka policija je saopštila da je vlasnik pasoša bio mladi muškarac koji je na Leros stigao sa grupom od 69 izbeglica i koji je tamo identifikovan otiskom prsta. Kako prenosi Rojters, policija nije htela da saopšti i njegovo ime.

Istovremeno, na londonskom aerodromu "Getvik" uhapšen je Francuz s vatrenim oružjem, javila je agencija Frans pres.

Londonski aerodrom "Getvik" sa svoje strane je saopštio da je jedan Francuz (41) uhapšen zbog posedovanja oružja koje se nalazilo u njegovom prtljagu.

Britanska policija je navela je uočila neobično ponašanje putnika koga je privela i potom pronašla oružje.

Policija je dodala da je još rano donositi zaključke o tome da li privedeni Francuz ima veze s napadima u Parizu.

Bezbednosne mere pojačane su u celoj Evropi, posebno na aerodromima i železničkim stanicama.

"Getvik" je jedan od pet velikih aerodroma u Londonu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво