Читај ми!

Putin i Erdogan razgovarali o "Turskom toku"

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razmotrili su na današnjem sastanku u Bakuu projekat gasovoda "Turski tok", izgradnju prve atomske centrale u Turskoj, situaciju u Ukrajini i druga pitanja, izjavio je Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov.

Dmitrij Peskov je rekao da je "zaista razgovarano o 'Turskom toku'", kao i da su razmatrane i druge aktuelne maršrute, navodi Tas, prenosi Tanjug.

Pres sekretar ruskog predsednika dodao je da je o pitanju gasovoda, kapaciteta 63 milijarde kubika koji bi iz Rusije u Tursku preko Crnog mora dopremao prirodni ruski gas, razgovarano "u kontekstu energetskog dijaloga između dve zemlje".

Do novog gasnog čvorišta na tursko-grčkoj granici bilo bi dopremano 50 milijardi kubika, a ruski energetski gigant "Gasprom" izrazio je spremnost da u Evropu "Turskim tokom" doprema 47 milijardi kubika godišnje.

"Turski tok" bi bio alternativa "Južnom toku", čija je realizacija u Moskvi proglašena završenom u decembru prošle godine, a prvi krak novog gasovoda trebalo bi, po najavi, da bude gotov decembra 2016. godine.

Peskov je posle razgovora dvojice lidera u glavnom gradu Azerbejdžana iza zatvorenih vrata rekao da je prilično detaljno razgovarano o izgradnji prve turske atomske centrale "Akuju" kod grada Mersin na jugu Turske.

U razgovorima su učestvovali Putinov pomoćnik Jurij Ušakov, šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, direktor "Rosatoma" Sergej Kirijenko, čelnik "Gasproma" Aleksej Miler.

"Razmenjena su mišljenja i o glavnim aktuelnim međunarodnim pitanjima, uključujući Ukrajinu", rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, Erdogan je informisao Putina o unutrašnjepolitičkoj situaciji u Turskoj i perspektivama formiranja vlade posle nedavno održanih parlamentarnih izbora.

Lideri Rusije i Turske ukazali su na pozitivnu dinamiku ekonomskih odnosa u celini, iako su konstatovali da je prošle godine robna razmena unekoliko smanjena.

"Potvrđena je obostrana namera da se ne odustaje od ranije deklarisanog strateškog cilja da se robna razmena u doglednoj budućnosti dovede do 100 milijardi dolara", rekao je Peskov.

Tas navodi da su tokom fotografisanja Putin i Erdogan razmenili utiske o jučerašnjem svečanom otvaranju sportskih Prvih evropskih igara u Bakuu.

Erdogan je, između ostalog, ukazao da niko od lidera zemalja EU nije bio na otvaranju, dok je Putin sa osmehom rekao da je "Turska, kao kandidat za učlanjenje u EU, predstavljala čitavu Uniju".

Predsednik Rusije se u glavnom gradu Azerbejdžana sastao i sa predsednikom te zemlje, Ilhamom Alijevom, ističući da je Moskva zainteresovana za jačanje saradnje sa azerbejdžanskim privrednicima i podsećajući da je prošle godine robna razmena između dve zemlje povećana za nešto više od 12 odsto, a u prvom kvartalu ove rast predstavlja blizu šest odsto.

Alijev je rekao da je bilateralna saradnja na visokom nivou i da omogućava da se u budućnost gleda s optimizmom, čestitajući Putinu Dan Rusije, 12. jun, i zahvaljujući mu što je tog dana došao u Azerbejdžan.

"Na to gledamo kao na izražavanje prijateljstva i visokog nivoa saradnje među našim zemljama", rekao je predsednik Azerbejdžana.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво