Читај ми!

Turskoj preti politička nestabilnost?

Prvi put za 13 godina, Partija pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Erdogana, posle gubitka apsolutne većine u parlamentu, biće prinuđena da formira koaliciju sa nekom od opozicionih stranaka. Opozicija za sada ne želi u koaliciju sa Erdoganom, najavljujući moguću političku nestabilnost i ponavljanje izbora.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da nijedna partija nije osvojila mandat da bi vladala sama, pozivajući sve političke partije da rade na očuvanju klime poverenja i stabilnosti u zemlji, prenosi Tanjug.

Partija pravde i razvoja osvojila je 258 mandata od mogućih 550 mesta u parlamentu, a među poslanicima će se, takođe prvi put, naći i predstavnici Kurda. Čini se da su Erdoganovi planovi da promeni Ustav i uvede predsednički sistem osujećeni, budući da mu je za to potrebna dvotrećinska većina.

Partija pravde i razvoja (AKP) je već pokazala spremnost za formiranje koalicione vlade.

Potpredsednik vlade Numan Kurtulmuš pred zasedanje izvršnog odbora AKP izrazio je uverenost da će premijer Ahmet Davutoglu "uspeti da u zakonom određenom roku formira koalicionu vladu", ističući da bi održavanje vanrednih parlamentarnih izbora bila "krajnja varijanta", prenele su agencije.

"Prvo će biti razmotreno pitanje koalicije", rekao je Kurtulmuš.

Prema njegovim rečima, partije zajedno treba da se bave formiranjem koalicije, jer je to "znak uvažavanja volje naroda u zemlji u kojoj postoji čvrst demokratski sistem".

"Bez učešća AKP ne može biti vlade", rekao je Kurtulmuš, prenosi Rojters.

Turski vicepremijer je dodao da na toj stranci počiva odgovornost za dovršetak započetih reformi kojima će vlada morati da se bavi.

"Turskoj treba novi ustav. Treba uvažavati volju naroda i na kraju preći u novi demokratski sistem", naglasio je Kurtulmuš.

Ministar energetike i prirodnih resursa Taner Jildiz nije pak isključio mogućnost prevremenih izbora, ističući da AKP "neće škoditi svojim interesima radi udovoljavanja želja druge partije", preneo je Tas.

"Sve stranke će raditi ono što je potrebno da bi formirale koalicionu vladu. Posle toga vlada će ili biti formirana, ili u skladu sa ustavom mogu biti proglašeni vanredni parlamentarni izbori", rekao je Jildiz, pripisujući odbijanje opozicionih stranaka učešće u koaliciji "postizbornoj groznici".

U međuvremenu, desničarska Partija nacionalnog pokreta saopštila je da bi Turska trebalo da ima nove izbore ako Erdoganova partija ne uspe da se dogovori o koaliciji sa ostale dve opozicione stranke u parlamentu.

Mogerinijeva i Han: Vreme za prisnije odnose Turske i EU

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han ocenili su danas da je, nakon izbora u Turskoj, došlo vreme za prisnije odnose Brisela i Ankare.

"Odziv 86 odsto upisanih birača i činjenica da su sve važnije političke stranke dobile predstavnike u parlamentu predstavljaju jasan dokaz o snazi demokratije u Turskoj", poručili su oni u zajedničkom saopštenju Mogerinijeve i Hana, prenosi Tanjug.

Mogerinijeva i Han pozvali su Turke da što pre formiraju novi parlament i vladu, uz ocenu da je vreme da EU ojača veze sa Turskom i produbi saradnju.

Erdogan je tokom izborne kampanje nagovestio mogućnost da Turska zamrzne proces evropskih integracija, ukoliko njegova stranka dobije apsolutnu većinu.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво