Читај ми!

Hilari Klinton, drugi pokušaj

Želim da budem vaš šampion, poručila je Hilari Klinton Amerikancima video-snimkom u kojem je objavila da će se kandidovati za predsednika SAD.

Na Tviter nalogu namenjenom predsedničkoj kampanji Hilari Klinton objavljena je njena kandidatura, a zatim i sa ličnog Tviter naloga.

"Obični Amerikanci trebaju šampiona. Želim da budem takav šampion", rekla je Klintonova u dvominutnoj video-poruci i objavila na Tviteru, ističući da su se "Amerikanci borili sa teškim ekonomskim vremenima", ali da je prevaga ostala na strani onih koji su na vrhu.

Informaciju o kandidaturi Klintonove prvi su dobili veterani njene prve predsedničke kampanje u kojoj je izgubila, na nivou izbora za stranačkog predsedničkog kandidata, od sadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame.

Klintonova želi da bude prva američka predsednica, a smatra se da ima šanse da na funkciji nasledi Obamu, svog rivala iz 2008. godine sa kojim je kasnije sarađivala u vlasti kao državna sekretarka SAD.

Očekuje se da će ona uskoro posetiti federalne države u kojima se prvo glasa, poput Ajove i Nju Hempšajera.

Njeni saradnici su se već sastali sa Džejmsom Demersom, lobistom čija je podrška Obami u velikoj meri uništila prethodni pokušaj Hilari Klinton da se dočepa Ovalne kancelarije u Beloj kući.

Asošijeted pres je nedavno javio da Hilari Klinton u kampanji namerava da se fokusira na manje skupove. Njen tim nastoji da je dovede u direktan kontakt sa glasačima u američkim državama, a da se izbegnu pompezni, veliki skupovi. Cilj je da u centru kampanje budu glasači, a ne toliko Klintonova sama, navele su zapadne agencije.

Strategija je usmerena na ono što saradnici Klintonove vide kao njeno najjače oružje, a to je da je dobra u malim grupama i u konverzacijama "jedan na jedan".

Republikanci, koji računaju da će Amerika posle dva mandata Baraka Obame izabrati nekoga iz njihovih redova, imaće priličan arsenal oružja u napadima na Hilari Klinton, pre svega jer je kao državni sekretar "ugrozila" odnose sa Izraelom, neuspešno pokušala da "resetuje" odnose sa Rusijom i, na kraju, nije uspela da spreči ubistvo američkog ambasadora u Bengaziju.

Agencije napominju da među demokratama najveće šanse da budu izabrani za predsedničkog kandidata imaju Hilari Klinton i aktuelni potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji se još nije izjasnio.

U Republikanskoj stranci najveće šanse za nominaciju za predsedničkog kandidata imaju guverner Floride Džeb Buš, brat bivšeg predsednika Džordža V. Buša, guverener Nju Džersija Kris Kristi, senatori Marko Rubio (Florida) i Rend Pol (Kentaki), guverner Viskonsina Skot Voker, bivši guverner Arkanzasa Majk Haklbi, kongresmen Pol Rajan (Viskonsin) i pisac i penzionisani neurohirurg Ben Karson, jedini crnac među njima.

Klintonova je treći jači kandidat koji je zvanično saopštio predsedničke aspiracije. Pre nje, to su prethodnih sedmica uradili republikanski senatori Red Kruz i Rend Pol.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво